Ik wil leren kitesurfen

Inleinding leren kiten

Wens je te leren kitesurfen, doe dit dan niet op je eentje maar volg les bij een erkende kiteschool. De kitesafe geregistreerde kitesurf clubs en -scholen werken enkel met gediplomeerde monitoren en lesgevers. Je leert er de basisprincipes van het kitesurfen in een veilige omgeving met aangepast kitesurf materiaal. 

Elke club of/en school heeft zijn eigen aanbod aan lessen, van individuele lessen op maat van je eigen agenda tot kitesurf sportkampen voor jongeren tijdens de schoolvakanties. 

Elke lessenreeks of kitesurf sportkamp heeft als doel het behalen van het kitebekwaamheidsbewijs. Met dit bewijs kan je na je lessenreeks zelfstandig het water op! 

Als bezitter van het kitebekwaamheidsbewijs ben je ook online geregistreerd als ervaren kitesurfer.

 

Bekwaamheidsbewijs, Bloso of IKO?

Bekwaamheidsbewijs, Bloso of IKO?
Het kitebekwaamheisbewijs is het bewijs dat je zelfstandig en veilig het water op kan. Je kan het kitebekwaamheidsbewijs behalen bij de één van de geregistreerde kite-surfscholen via een lessenreeks of sportkamp. Het bekwaamheidsbewijs behaal je als je de vaardigheden bezit die overeenkomen met:


In de praktijk komen deze minimum vaardigheden overeen met kunnen planeren in beide richtingen en alle voorafgaande vaardigheden. Zolang bovenvermelde minimum bekwaamheid niet beheerst, dien je les te volgen bij een erkende kiteschool.

Als bezitter van het kitebekwaamheidsbewijs ben je ook online geregistreerd als ervaren kitesurfer.

Bekijk de handleiding kitesurfen

In de handleiding kitesurfen kan je alle technieken vinden van beginner tot pro. Deze handleiding kan je hier bestellen. Blader alvast door enkele pagina's (dit is niet de volledige handleiding!)

Een rode of gele lycra?

Een rode of gele lycra, je bent als kitesurfer verplicht om één van beide te dragen. De lycra geeft aan welk kitesurf niveau je bezit. Als beginnende kitesurfer zal je steeds een rode lycra omdat

  • je geen kitebekwaamheidsbewijs bezit en les volgt onder begeleiding van een erkend clublesgever. 
  • je reeds eenlessenreeks hebt gevolgd en je binnen de surfschool of club de technieken verder inoefent om het bekwaamheidsbewijs te behalen.

Eens je het bekwaanheidsbewijs hebt behaald zal je een gele lycra kunnen aankopen. Vanaf dan mag je zelfstandig kitesurfen binnen de kitesurfzones aan de gehele Vlaamse kust.

Een rode of gele lycra?
klik om alle Kiteclubs te ontdekken