Nieuws

Dit is het laatste VYF nieuws over VYF programma's, atleten, wedstrijden en evenementen, clubwetgeving, persberichten,...

Een overzicht van alle oudere nieuwsitems is te vinden in het nieuwsarchief. Wil je alle VYF nieuws in je mailbox, schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Een overzicht van alle verschenen nieuwsbrieven kan je hier bekijken.

Alle zeil en surfnieuws kan je steeds sturen naar info@vyf.be. Via de zoekfunctie bovenaan kan je zoeken binnen de inhoud van de VYF website, inclusief alle verschenen nieuwsberichten.

Evi wint de Worldcup 2014 te Abu Dhabi!

Evi wint de Worldcup 2014 te Abu Dhabi!

Evi Van Acker kaapte het goud weg op de Worldcup te Abu Dhabi. Evi Van Acker domineerde de medaillerace en liet de eindzege in Abu Dhabi niet meer glippen. "Ik ben heel tevreden over mijn hele week", zegt Evi. "Ik had een moeilijke eerste dag, maar daarna liep alles vlot. In de beslissende medal race was ik goed vertrokken en lag op kop na het eerste kruisrak. Ik had snel een geruststellende voorsprong, het was wel nog een leuk gevecht met de Finse"

Die overwinning is welkom na derde plaatsen op het Olympische test-event en het WK in Santander. "Ik ben al zo vaak tweede en derde geworden. Winnen is zo veel leuker." "Met mijn bronzen medailles was ik niet tevreden. Je staat wel op het podium, maar als je weet dat je beter kunt, dan blijft het ontgoochelend. Deze zege maakt veel goed." "Het is geen wraak, maar het geeft wel een goed gevoel om zo het seizoen te eindigen en te laten zien dat ik beter kan dan zilver of brons."

Emma Plasschaert heeft zich niet kunnen kwalificeren voor de medal race. Plasschaert beleefde met een 13de en een 17de plaats een mindere laatste dag, en eindigt zo op de 14de plaats. Wannes van Laer kon zich ondanks een knappe 9de plaats in race 6 eveneens niet plaatsen voor de medal race in de laser standaard klasse.

Om de resultaten te bekijken, klik hier »

ISAF World Cup Abu Dhabi: van 26 tem. 30 november 2014

ISAF World Cup Abu Dhabi: van 26 tem. 30 november 2014

Van 26 tem. 30 november gaat de finale van de World Cup 2014 door te Abu Dhabi. Na vier races staat Evi Van Acker momenteel op de tweede plaats. Ze heeft evenveel punten als de Finse Tuula Tenkanen maar 1 overwinning minder. Emma Plasschaert is momenteel goed voor een dertiende stek.

Je kan onze Belgische topzeilsters op de voet volgen via de Sporza-website: http://sporza.be/cm/sporza/ander_nieuws/Zeilen/1.2161581. Of via de facebook van de  Vlaamse Yachting Federatie.

Om de (tussen)resultaten te bekijken, klik hier op de ISAF-website »

Examen wedstrijdregelementen voor Deputy Judge: 13 december 2014

Examen wedstrijdregelementen voor Deputy Judge: 13 december 2014

Het KBYV organiseert een examen voor Deputy Judge. Dit KBYV-examen zal doorgaan op 13 december in de BRYC, Vilvoordseseenweg 1, 1020 Brussel. Aanmelden 10 uur. Aanvang 10.30 uur. Voor GPS: N 50°52'55'' E 04°22'29"

Het inschrijven voor VYF-leden verloopt via de VYF-website graag vóór 9 december 2014.
Prijs: 15 euro
Betaling gebeurt gelijktijdig bij inschrijving op VYF-rekeningnummer BE22 3900 9636 8747 met vermelding van uw naam en ref: examen DJ-KBYV-2014. 

Om in te schrijven, klik hier »

Night of the Yachting - Yachting Awards 2014: Friday 12 December (19.00 - 22.00)

Night of the Yachting - Yachting Awards 2014: Friday 12 December (19.00 - 22.00)

De nacht van de Yachting gaat dit jaar door in het stadhuis van Antwerpen: "schoon verdiep" - Grote Markt 1 - Antwerp


KBYV houdt een speciale huldiging ter ere van Patrick Van den Bulck, Race Officer en toekomstige Jacques Rogge Fellow.
Jullie kunnen overgaan tot de verkiezing van de kandidaten op de shortlist hieronder, voor de titels van Yachtman, Yachtwoman, Yachting Belofte en Yacht Manager 2014.
De stemming is tweevoudig (zie het reglement): via e-mail/fax en per SMS.
Clubs, klassen, federaties en leden van het KBYV kunnen stemmen via e-mail /fax naar an@vyf.be of fax naar 09/2431139
Dead-line: 7 december om 23.59 u.

Iedere geïnteresseerde
Per SMS: naar 6687.
Vanaf 9 november 00.00 u. tot 9 december 23.59 u.
Kostprijs: 0,55 €/SMS.
Een stem per titel - Een stembulletin per GSM nummer.
Geldige stemmen: "Titel" "spatie" "nummer".
Titel: MAN / WOMAN / BELOFTE / MANAGER.
Voorbeeld: WOMAN 2

Alle genomineerden kan je terugvinden op de website van het KBYV »

DAG VAN DE TRAINER: zaterdag 13 december te Gent

DAG VAN DE TRAINER: zaterdag 13 december te Gent
Op zaterdag 13 december 2014 organiseert de Vlaamse Trainersschool in de Topsporthal Vlaanderen in Gent de zesde editie van de Dag van de Trainer. Aangezien de Vlaamse Trainersschool dit jaar 20 jaar bestaat, belooft het een feesteditie te worden!

Op de Dag van de Trainer kan je een hele dag lang workshops bijwonen over actuele thema's. Deze workshops zijn zowel voor beginnende als ervaren trainers toegankelijk. Tussen de workshops door kan je een kijkje nemen bij onze standhouders op de informatiemarkt, genieten van de randanimatie en collega-trainers ontmoeten.

Voor gedetailleerde informatie en om in te schrijven, kan je terecht op onze website: www.bloso.be/dagvandetrainer.

Om de flyer te bekijken, klik hier »

Secretariaat gesloten op 10 november!

Secretariaat gesloten op 10 november!

Op maandag 10 november 2014 zal het VYF-secretariaat gesloten zijn. Het secretariaat is terug bereikbaar vanaf 12 november 2014 via 09/243.11.20 of info@vyf.be.

Overzicht subsidies G-sportwerking

Overzicht subsidies G-sportwerking

Sportclubs kunnen op verschillende manieren subsidies bekomen voor G-sportwerking. Welke organisatie moet je aanspreken voor welke subsidie? Waar vind je de criteria en voorwaarden waaraan je G-werking moet voldoen?

De antwoorden op deze vragen zijn afhankelijk per provincie. Daarom hebben we sinds kort onder de rubriek G-zeilen per provincie de directe link naar de betreffende subsidieregeling geplaatst.

Klik hier voor meer informatie »

Route du Rhum

Route du Rhum

Op 2 november gaat "Route du Rhum" van start. Deze wedstrijd van Saint-Malo naar Guadeloupe (3542 NM) gaat maar om de 4 jaar door. Aan deze 10e editie doet Michel Kleinjans mee, lid van RBSC.

Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race

Op 11 oktober is de Volvo Ocean Race van start gegaan. Momenteel zijn ze aan hun 1e leg bezig van Alicante naar Kaapstad. (6487 NM) En zullen de komende 9 maanden rond de wereld varen. Opmerkelijk is dat binnen team Brunel Louis Balcaen, RBSC lid, meedoet.

Voor meer info check de officiële Volvo Ocean Race website & de Facebookpagina van Brunel Sailing

Bijscholing Sport en Tewerkstelling in de private, niet-commerciële sector

Bijscholing Sport en Tewerkstelling in de private, niet-commerciële sector

Op 5 november organiseren de Vlaamse Roeiliga, VKKF en VYF samen de bijscholing 'Sport en Tewerkstelling in de private, niet-commerciële sector'.

In deze opleiding krijg je een inzicht in de verschillende mogelijke vormen van tewerkstelling in de sportsector. Er wordt een duidelijk beeld gegeven van wat de verschillende stappen zijn bij het zelf tewerkstellen van personeel. Verder krijg je antwoorden op: "Hoe is een loon samengesteld?", "Wat zijn de kosten als werkgever?", "Welke vergoedingen zijn mogelijk?", "Kan ik gepensioneerden inschakelen?"... Een must voor ieder clubbestuur en alle federaties die begaan zijn met correcte en officiële tewerkstelling in de sportsector!

Datum: woensdag 05 november 2014
Tijdstip: 19:00 tot 22:00
Locatie: Huis van de Sport, Gent

Klik hier om u in te schrijven »

Seminar over Wedstrijdreglementen door de VYF op 29 en 30 november 2014

Seminar over Wedstrijdreglementen door de VYF op 29 en 30 november 2014

De VYF organiseert een seminar ter voorbereiding van het examen van Deputy Judge van het KBYV. Dit KBYV-examen zal doorgaan op zaterdag 13 december in de BRYC te Brussel, aanvang 10 uur. Het seminar dat door de VYF georganiseerd wordt, onder leiding van Joep Straus, gaat door in de accommodatie van het BLOSO Sportverblijf te Gent. Omdat de kennis, nodig voor het behandelen van een protest een uitgebreide wedstrijdreglementen kennis vereist, zijn er twee dagen uitgetrokken: het wedstrijdreglement heeft namelijk 92 regels en 15 aanhangsels. Dit zijn net zo veel regels als het voetbal, cricket en American football te samen. Het doel van het seminar is die kennis overdracht te verzorgen die nodig is om te kunnen functioneren bij het behandelen van protesten, die voorkomen bij nationale wedstrijden. Er wordt verondersteld, dat de deelnemers een ruime basiskennis van de zeilwedstrijdsport hebben. Lesgevers zullen International Judges zijn die bij de VYF zijn aangesloten (o.a. Bruno de Wannemaeker, Vic De Smedt, Joep Straus).

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven »

Last Call voor het O'Neill - Gopro BKsurf!

Last Call voor het O'Neill - Gopro BKsurf!

Minder dan een week voor de start van het hoogtepunt van het golfsurf competitiejaar, het O'Neill - Gopro BKsurf connected by InAnyEvent

De laatste kans dus om de swellkaarten goed te bekijken, en te besluiten dat afzakken naar Vieux-Boucau de enige optie is! Vergeet niet voor vertrek in te schrijven en alle opties zoals eten te regelen. In deze nieuwsbrief een laatste overzicht van ons BKsurf aanbod, en vooral, wat je als bezoeker/deelnemer van het BKsurf in aanloop naar je eerste heat komende zondag niet mag vergeten!

Lees de Last Call nieuwsbrief »

2 Belgen binnen de top 5 van de wereld freestyle windsurfen

Freestyle windsurfers Steven Van Broeckhoven uit Lommel grijpt net naast zijn 2de wereldtitel, de 22 jarige Dieter Van der Eyken uit Stabroek behaalt voor het 2de jaar op rij de 5de plaats op de wereldranglijst freestyle windsurfen.

Afgelopen week vond de 3de en laatste wedstrijd plaats van de PWA Worldtour windsurfen in Sylt (Noord-Duitsland). Tijdens de 10 dagen durende wedstrijd hadden de windsurfers niet zoveel geluk met de wind aangezien pas op dag 9 de wind sterk genoeg werd om een officiële wedstrijd te varen. Door de aflandige wind werd er ver op zee gestreden in moeilijke maar goede freestyle omstandigheden.

Lees verder in het persbericht »

België – Nederland golfsurfen op de O’Neill Groms Challenge

België – Nederland golfsurfen op de O’Neill Groms Challenge

Steeds meer jongeren golfsurfen aan onze kust en dat hebben de surfclubs aan de Noordzee samen met de Belgische Surf Federatie begrepen. Op zondag 5 oktober konden de Belgische golfsurf beloften zich meten met Nederlandse jeugdtalenten op een surfwedstrijd georganiseerd net zoals bij de profs, de O'Neill Groms Challenge. Deze wedstrijd voor jongens en meisjes onder de zeventien jaar vindt maar één keer per jaar in ons land plaats, en kon rekenen op een recordaantal van 48 deelnemers uit België en Nederland.

Het Nederlandse surftalent Sjoerd Tummers won overtuigend de finale, Arne Kindt uit Bredene werd knap 2de voor Stef Van Noordenen en Jam Vandervalk. Het eerste herfstoffensief had op de vooravond van de wedstrijd een partij krachtige Noordzeegolven het Knokse strand opgejaagd, gelukkig voor de jongste deelnemers (9 jaar) waren de scherpste kantjes van het Noordzeestormpje zondagochtend al verdwenen, en bleven er bij de competitiestart kleine maar fijne golven om te af te rijden.

Lees verder op www.oneillgromschallenge.be »

4-9-2014 Nieuwe STCW certificaten voor commerciële pleziervaart.

4-9-2014 Nieuwe STCW certificaten voor commerciële pleziervaart.
Dhr. Marc Broucke, adviseur-generaal bij FOD Mobiliteit, deelt ons mede dat er op 4 september 2014 een nieuw besluit verschenen is "Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 mei 2006 inzake vaarbevoegdheidsbewijzen voor zeevarenden en tot wijziging van het koninklijk besluit van 1973 houdende zeevaartinspectiereglement".

In dit besluit worden 2 nieuwe STCW certificaten voor commerciële pleziervaart ingevoerd:

 • Voorschrift VII/14: Verplichte minimumeisen inzake vaarbevoegdheidsverlening voor officieren belast met de brugwacht op commerciële pleziervaartuigen met een lengte over alles tussen 2,5 en 24 meter of met een brutotonnenmaat van minder dan 200 die worden gebruikt voor reizen binnen 30 zeemijl uit een kust
 • Voorschrift VII/15: Verplichte minimumeisen inzake vaarbevoegdheidsverlening voor kapiteins dienstdoende op commerciële pleziervaartuigen met een lengte over alles tussen 2,5 en 24 meter of met een brutotonnenmaat van minder dan 200 die worden gebruikt voor reizen binnen 30 zeemijl uit een kust

Klik hier voor meer informatie »

Te hanteren spelregels bij een fiscale controle

Te hanteren spelregels bij een fiscale controle

Tijdens een fiscale controle is het belangrijk om te weten wat uw rechten en plichten zijn. Belangrijker nog, wat zijn de rechten en plichten van de fiscus? Wanneer zal uw boekhouding gecontroleerd worden?

Klik hier voor het antwoord op deze vragen »

Het O'Neill - GoPro #BKsurf zoekt herfstswells in Vieux-Boucau

Het O'Neill - GoPro #BKsurf zoekt herfstswells in Vieux-Boucau

Golfsurfen en België? Een tiental jaar geleden leidde dat duo nog tot gefronste wenkbrauwen maar ondertussen is het fenomeen al even ingeburgerd als een frietchinees. Steeds meer Belgen surfen het hele jaar door op de Noordzee. De golven zijn er vaak noch mossel noch vis, maar iedereen is al lang blij als er wat te berijden is. Om Belgische kampioenen te kronen kijkt de Belgische Surf Federatie toch liever over de landsgrenzen heen en speelt ze op zeker met een stevige portie Atlantische deining.

De zwerftocht langsheen de Franse line-up nam wat tijd in beslag, maar de eindbestemming is een surfspot met Europese klasse. Eerder in september werden in Vieux-Boucau nog de Europese titels Longboard uitgedeeld, en eind oktober staat de Belgische eer op het spel. De uitvalsbasis tijdens de herfstige competitieweek is het terras van de Bar Mojito, de arena met uitzicht op de beachbreaks van Vieux-Boucau waar ook in de herfst van 2010 de Belgische titels werden uitgedeeld.

Meer op www.bksurf.be »

Resultaten OBK Optimist 2014

Resultaten OBK Optimist 2014

Op 20 en 21 september vond te WSKLuM Nieuwpoort het Open Belgisch Kampioenschap Optimist 2014 plaats. Dit kreeg te maken met heel verschillende weersomstandigheden. Zaterdag was het tot de namiddag wachten op een zuchtje wind, zondag was het dan weer wachten tot de zee wat rustiger werd. Lennert Steelandt toonde dat hij het beste thuis was in deze omstandigheden met winst in 2 races.

Op het podium zagen we:
1. Steelandt Lennert BEL
2. Farrugia Vella Craig MLT
3. Fry Arthur GBR

Verstraelen Eline (BEL) was met haar 4e plaats de eerste dame.

Bekijk hier de resultaten »

Belgische surfbeloften sluiten aan bij Europese top

Belgische surfbeloften sluiten aan bij Europese top

Afgelopen week gooide België op het Europees golfsurfkampioenschap voor landen in de Azoren het juk van surfsmurf definitief van zich af. Marokko buiten beschouwing gelaten moet ons landje zonder constante golven enkel de grootste Europese surfnaties Frankrijk, Spanje en Portugal laten voorgaan.

Door een last-minute annulatie van één surfer pakte een geamputeerd team de negende plek maar voltallig had België sowieso op de vijfde stek geprijkt, ongeacht het resultaat van het ontbrekend teamlid. Met een individuele vijfde en zesde plaats bij de allerjongsten lijkt ook de toekomst verzekerd. België en golfsurfen, het leek ooit een onmogelijk huwelijk maar ontpopte de laatste jaren tot een love story! Frankrijk was opnieuw oppermachtig en pakte de eindzege met maar liefst elf finaleplaatsen en overwinningen in vier van de acht surfcategorieën.

Lees verder in het persbericht »

Een gouden en zilveren medaille op het Open Nederlands Kampioenschap

Een gouden en zilveren medaille op het Open Nederlands Kampioenschap

Dit weekend vonden in Medemblik (NL) de Delta Lloyd Open Dutch Championships plaats. De atleten van het VYF-Talent Team Laser Radial en Laser 4.7 hebben weer enkele schitterende prestaties neergezet:

Laser Radial, 51 deelnemers:
1. William de Smet
11. Kevin Bonnevie
15. Bob Verhaagen
16. Max Slap
17. Maité Carlier (5e dame)

Laser 4.7, 43 deelnemers:
2. Miel Verstraete
6. David Labrouche
8. Lothar De Bruycker

Bekijk hier de resultaten »

Evi Van Acker 3de plaats op WK Santander, Emma Plasschaert eindigde op de 10de plaats.

Evi Van Acker 3de plaats op WK Santander, Emma Plasschaert eindigde op de 10de plaats.

Evi behaalde vandaag na een hevige strijd in de medalrace, een bronzen medaille op het WK in Santander. Zij finishte 8 ste in de medalrace.

Emma Plasschaert werd na een 9 de plaats in de medalrace, uiteindelijk 10de in het totaalklassement. Mooi resultaat voor onze 2 laser radial dames!

 

Artikel Sporza »

Open Belgisch Kampioenschap voor Europe

Open Belgisch Kampioenschap voor Europe

Vorig weekend (13-14 september) werd voor de kust van Oostende het Open Belgisch Kampioenschap voor Europe georganiseerd.

De opkomst was behoorlijk: 30 Belgische zeilers verschenen aan de start. Het werd een spannende wedstrijd, die het uiterste vergde van alle zeilers!

Zaterdag begon kalm met een kleine 3 BF onder een grijze, laaghangende bewolking. Maar zoals voorspeld kromp de wind, kwam de zon door de wolken gebroken én nam de windsterkte toe tot een volle 5 BF met af en toe een windvlaag in de 6 BF. In de loop van de namiddag kregen we ook wind tegen stroming waardoor de golfhoogte op sommige plaatsen spectaculair toenam. Zondag werd opnieuw een zeer mooie zeildag. Het was iets rustiger met gemiddeld een goede 4 BF. De zee bleef weliswaar "choppy", maar zonder dezelfde golfhoogten te bereiken als op zaterdag.

Na de eerste wedstrijddag voerden Stijn Van Hoye, Joachim D'Hondt en -verrassend- een sterke Robbe Van Hoye met enkele punten verschil (4,5 en 7) het klassement aan. De wedstrijd was duidelijk nog niet beslist. Stijn besloot tijdens de tweede wedstrijddag voorzichtiger te starten omwille van zijn slechte aftrekreeks (11 punten): een OCS kon hij zich niet permitteren. Een reeks winnen zat er daardoor echter niet meer in. Hij gaf echter over de vier reeksen geen punten weg aan de hard zeilende Joachim, zodat hij uiteindelijk nipt met 1 punt verschil, maar zeker verdiend de titel binnenhaalde:
 1. Stijn Van Hoye (13 punten: 1/2/1(11)/3/2/2/2)
 2. Joachim D'Hondt (14 punten: 2/1/2/(4)/4/3/1/1)
 3. Robbe Van Hoye (20 punten: 3/3/4/1/5/1/3/(8))
Eerste vrouw: Maïté Colombie (84 punten: 13/13/13/3/(16)/16/14/12)
Turtle prijs: de aanmoedigingsprijs voor de laatste deelnemer, die echter alle 8 reeksen uitgevaren heeft, toch een prestatie: Delphine Rieff.

Volg de Europe klasse op deze blog

Volledige uitslag vind je hier »

A-brevet

A-brevet

Volgende data voor het theorie A-brevet zijn woensdag 17 september en woensdag 22 oktober te VVW Recrea in Antwerpen steeds om 14u.

Praktijkexamen dit jaar kan nog afgelegd worden in de KLYC (Galgenweel Antwerpen) op zaterdag 25 oktober of te Bloso Nieuwpoort op vrijdag 31 oktober (eveneens mogelijkheid tot theorie-examen dan). Laatste A-brevetexamen van dit jaar gaat door te WVD Mechelen op zaterdag 8 november (theorie op zondag 2 november).

 

Om in te schrijven, klik hier »

Royal Scarphout Yachtclub is de eerste ‘Hartveilige’ sportclub in Blankenberge

Royal Scarphout Yachtclub is de eerste ‘Hartveilige’ sportclub in Blankenberge

De Royal Scarphout Yachtclub Blankenberge (RSYB vzw) heeft als eerste sportclub in Blankenberge het ‘Hartveilig' label van Rode Kruis-Vlaanderen behaald. Met dit label wil het Rode Kruis sportclubs (maar ook scholen en gemeenten) belonen die een automatische externe defibrillator (AED) aankopen en opleiding en sensibilisering voorzien voor hun leden.

Het AED toestel van de RSYB bevindt zich aan de ingang van het nieuwe havenkantoor (Havenplein 1). Het toestel is op die manier beschikbaar voor alle leden en medewerkers maar ook voor iedereen die in de ruime omgeving van het clubhuis met een hartstilstand geconfronteerd wordt. Zo wordt niet alleen de yachtclub maar ook de omgeving een stuk veiliger.

Voor meer informatie kan u terecht bij
- www.hartveilig.be
- Antony Everaert, Havenmeester RSYB vzw info@scarphout.be - www.scarphout.be
- Wouter Cattoor, Afdelingsverantwoordelijk Vorming Rode Kruis-Blankenberge-Zuienkerke: vorming@blankenberge-zuienkerke.rodekruis.be of 0472/99.32.21

VTS-bijscholingen voor alle lesgevers surfen/zeilen van Initiator tot Trainer A

VTS-bijscholingen voor alle lesgevers surfen/zeilen van Initiator tot Trainer A

De Vlaamse Trainersschool biedt ook in het najaar opnieuw bijscholingen aan. Vanaf vandaag 8 september tot half december 2014 zijn er een 30-tal bijscholingen, verspreid over heel Vlaanderen. Aarzel niet en bekijk dit rijke aanbod! Want bijleren kan je altijd!

Voor meer info, klik hier naar de VTS-plus link »

Resultaten United 4 te Workum

Resultaten United 4 te Workum

Dit weekend vond de United 4 Sailing plaats te Workum (NL). Een aantal zeilers van het VYF Optimist Team en het VYF Laser Talent Team hebben hieraan deelgenomen.

Optimist:
Soetkin Orbie werd 10e en was zo de eerste zeilster van het VYF Optimist Team

Laser 4.7:
Lothar de Bruycker behaalde een 7e plaats en Miel Verstraete werd 16e.

Laser Radial:
Kévin Bonnevie veroverde de 1e plaats
Maité Carlier werd 3e en 1e dame
William De Smet 5e
Max Slap 22e

Er werden nog 3 podium plaatsen behaald door Belgische zeilers:
Europe:
Joachim D'Hondt werd 1e
Jari De Creacker 3e

Cadet:
Cedric Boven en Emiel Mariën werden 2e

Bekijk hier alle uitslagen onder "3 Workum" »

United 4 Sailing te Workum

United 4 Sailing te Workum

Dit weekend, 6 en 7 september, vindt United 4 Sailing plaats in Workum (NL). Het VYF Optimist Team en het VYF Laser Talent Team zullen hieraan deelnemen.

Reslutaten zullen hier te vinden zijn »

Open Zeildagen te Bruggen en Heist

Open Zeildagen te Bruggen en Heist

VYF organiseert in samenwerking met Sailability Vlaanderen, Parantee, Provincie West-Vlaanderen, club Anemos Heist en de Brugze Zeil- en Yachtclub twee gratis OPEN ZEILDAG'en. Iedereen welkom die eens van het zeilen wil proeven, zowel voor mensen MET als ZONDER BEPERKING.

13 september kan je terecht bij Anemos beachclub te Heist en op 4 oktober bij BZYC.

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven »

Q-cup 2014 reeds gestart!

Q-cup 2014 reeds gestart!

Naar jaarlijkse traditie mag de Q-cup in onze Vlaamse clubs zeker niet ontbreken! 2 weekends geleden gingen we dan ook van start: eerste organiserende club was WVD Mechelen: 30 deelnemers en een hevige wind (vooral in de namiddag tot windstoten van 6 Bft!) zorgden voor een uitdagende eerste manche. Desondanks de moeilijke weersomstandigheden deed elke Q-cupper dit heel goed! Proficiat daarvoor. Gisteren was ZSC Broechem aan de beurt. 20 zeilertjes aan de startlijn, met iets comfortabeler weersomstandigheden (tot 3 Bft). Ook hier was dit opnieuw een toffe zeildag!

Nu zondag 31 augustus gaat de derde manche door in ZC Gavermeer. Aarzel niet en schrijf nog in!

 

Om foto´s, uitslagen te bekijken en in te schrijven, klik hier »

OPEN ZEILDAG op zaterdag 13 september te Anemos Heist

OPEN ZEILDAG op zaterdag 13 september te Anemos Heist

Op zaterdag 13 september organiseert VYF in samenwerking met Sailability Vlaanderen, Parantee, Provincie West-Vlaanderen en club Anemos Heist een gratis OPEN ZEILDAG. Iedereen welkom die eens van het zeilen wil proeven, zowel voor mensen MET als ZONDER BEPERKING. Start vanaf 11u: zeilen (Hansa, Laser, Nacra...), strandzeilen en ook het uittesten van een Trimaran kan.

Deze sportieve dag wordt rond 17u afgerond met een barbecue (vanaf 19u).

Op zaterdag 4 oktober gaat een volgende open zeildag door in de Brugse Zeil- en Yachtclub. Dit in samenwerking met zeilclub BZYC en dezelfde partners als te Anemos Heist.

Aarzel niet en schrijf je in! Dit zal zeker een onvergetelijke dag worden

Klik hier om je in te schrijven! »

Antwerp Race 2014 11 oktober 2014

Antwerp Race 2014 11 oktober 2014
ANTWERP RACE 11.10.2014 editie 27

De vakantieperiode gaat zijn laatste maanden in en wensen U ter kennis te brengen dat de jaarlijkse zeilrace BRESKENS/ TERNEUZEN / ANTWERPEN zijn doorgang zal vinden op Zaterdag 11 Oktober 2014.

Wensen U met deze uit te nodigen om tijdig in te schrijven en dit vanaf:

15 september 09.00 uur via www.antwerprace.be.
Inschrijvingen alleen mogelijk met geldige meetbrieven.
Het limiet is vastgelegd op 225 deelnemers.
De klassen IRC 1/2 -CR 1/2 en Maxis starten in Breskens vanaf 09.55 uur.
De klassen CR 3 t/m 6 -IRC 3 en Sportboten in Terneuzen vanaf 10.10 uur.
Een busshuttle is voorzien op vrijdagavond en zaterdagmorgen.

Lees hier de volledige nieuwsbrief »

Van Laer Sailing: Vaavud Smartphone windmeter

Van Laer Sailing: Vaavud Smartphone windmeter

De Vaavud is een innovatieve windmeter geschikt voor smartphones die zeer nauwkeurige en plaatselijke metingen kan verrichten. Momenteel staat deze scherp geprijsd aan 45 euro. Makkelijk mee te nemen en op ieder gewenst moment en op iedere gewenste locatie te gebruiken. Niet alleen kan men gebruikmaken van de eigen metingen; door de mogelijkheid van het online delen kan men ook van elkaars metingen gebruikmaken.

Door gebruikmaking van het magnetisch veld – een kosteloze mogelijkheid van een smartphone – bevindt zich geen enkele elektronica in de Vaavud en is deze uitermate degelijk. De Vaavud wordt ondersteund door twee gratis te downloaden Apps en is op het moment geschikt voor onderstaande smartphones:

-        iPhone 4, 4S, 5

-        iPad 2, 3, 4, mini

-        Samsung Galaxy S2, S3, S4

Van Laer Sailing: Summer Deals!

Van Laer Sailing: Summer Deals!

In augustus koopt u bij Van Laer Sailing boten met mooie kortingen. De SailQube, Laser, Bug, Pico, Vago en Bahia zijn deze maand zeer scherp geprijsd! Dus overweegt u de aankoop van een nieuwe boot? Dit is het moment!

De prijzen zijn als volgt:

Laser XD:             van € 6.200,00 NU € 5.797,00

Laser Bug:            van € 1.850,00 NU € 1.615,00

Laser Pico:            van € 3.350,00 NU € 3.100,00

Laser Vago:           van € 6.115,00 NU € 5.575,00

Laser Bahia:          van € 7.550,00 NU € 6.985,00
SailQube:              van € 1.449,00 NU € 1.095,00 

 

Voor het complete overzicht en meer informatie: www.vanlaersaling.be 

Naast deze Summer Deals heeft Van Laer Sailing op het moment een groot aanbod gebruikte boten, met onder andere: Lasers, Pico’s, McLaughlin Optimisten, Winner Optimisten en 29ers.

10% korting op aankoop LASER 4.7, Radial en Standaard tot 20 juli!

10% korting op aankoop LASER 4.7, Radial en Standaard tot 20 juli!

De zomer is volop bezig; Van Laer Sailing geeft dan ook 10% korting op de aankoop van volgende boten: LASER 4.7, LASER RADIAL en LASER STANDAARD.  En dit tot en met 20 juli 2013.  Aarzel niet en neem een kijkje op de website!

Instructeur B kitesurfen 2013!

Instructeur B kitesurfen 2013!

Wie reeds bezig is met het volgen van de cursus instructeur B kitesurfen, kan deze cursus dit najaar afwerken!

De didactisch-methodische module (M3) gaat door te Knokke-Heist op 9, 10 en 11 september 2013. Examen op 20 september en herexamen op 19 oktober.

Meer info lessenrooster en inschrijven! »

Nieuwe internationale zeil -en surfpaspoorten!!

Nieuwe internationale zeil -en surfpaspoorten!!

Het internationale zeilpaspoort werd in een nieuw jasje gestoken!

Vanaf vandaag bestaat er een internationaal ZEILpaspoort en SURFpapsoort. Hierin kan de lesgever het leerproces van cursisten aanduiden aan de hand van stempels per behaalde doelstelling.

In het zeilpaspoort vind je de disciplines 1-mansboten, meermansboten, A-brevet, catsy en catamaran terug.

In het surfpaspoort vind je de disciplines windsurfen, kitesurfen en golfsurfen terug.

Beide paspoorten worden verkocht aan 1 euro/stuk en zijn te verkrijgen via onze webshop of mail.

Nieuw!! Handleiding meermansboten volwassenen - BASIS

Nieuw!! Handleiding meermansboten volwassenen - BASIS

Ward Scherpereel, student aan de Katho-Reno, heeft in samenwerking met Wende Spinnewyn, An Van Cauteren en Sara Verhoken, de handleiding meermansboten basis herwerkt tot een handleiding meermansboten basis, specifiek voor volwassenen.

De handleiding wordt verkocht aan 2,5 euro en is te verkrijgen via onze webshop of via mail.

 

Trainer B ZEILEN start dit najaar!

Trainer B ZEILEN start dit najaar!

In het najaar staan er cursussen tariner B gepland.

De discipline overschrijdende module M2A (catamaran-zwaardboten/ instructeur B-trainer B) te Nieuwpoort:

    - lessen: 2,3 en 4 spetember 2013

    - examen: 8 september 2013

De discipline overschrijdende module 3A (catamaran-zwaardboten) te Knokke-Heist:

   - lessen: 9 & 10 september 2013 

   - examen: 21 september 2013

De specifieke module catamaran 3B te Knokke-Hiest:

   - lessen: 11, 12 en 13 september 2013

   - examen: 21 september 2013

Meer info en inschrijven »

Instructeur B ZEILEN start dit najaar!

Instructeur B ZEILEN start dit najaar!

In het najaar staan er cursussen instructeur B gepland.

De discipline overschrijdende module M2A (catamaran-zwaardboten/ instructeur B-trainer B):

    - lessen: 2,3 en 4 spetember 2013

    - examen: 8 september 2013

Specifieke module 3 catamaran:

    - lessen: 9, 10 en 11 september 2013

    - examen: 21 september 2013

Specifieke module 3 zwaardboten:

    - lessen: 9, 10, 11 en 12 september 2013

    - examen: 28 september 2013

Meer info en inschrijven »

ONZK: verslag Oostende - Ramsgate 11 mei

ONZK: verslag Oostende - Ramsgate 11 mei

Met prachtig weer en een wind van een kleine 4 Beaufort werden de kleinere CR3-6 en IRC3 boten als eerste gestart. Via de Zuidstroombank staken ze rechtstreeks over naar de Gull voor de haven van Ramsgate. De grotere jachten werden via Nieuwpoort naar de Ruytingen W voor Calais gestuurd, om van daaruit over te steken naar de Gull.

In de late voormiddag was de wind voor de kust van Duinkerke aangetrokken tot 6 Beaufort, soms met pieken van rond de 30 knopen. Voor de grotere boten leek het kruisrak tegenstroom richting Ruytingen W eindeloos, terwijl het voor de kleinere broertjes meer noordelijk (op de Sandettie) iets minder hard waaide. Om 11 uur verspreidde Dover Coast Guard een stormwaarschuwing, waarop sommigen besloten terug te keren naar een Franse of Belgische haven. Andere diehards zetten hun strijd onverwoed verder. 

Lees het verslag hier verder »

ONZK: verslag Nieuwpoort Sailing Weekend 27&28 april

ONZK: verslag Nieuwpoort Sailing Weekend 27&28 april

In de eerste reeks toonde Oxygen meteen dat hij terug van weggeweest is door drie volle minuten voor de tweede te finishen in IRC1&2, in de IRC 3 klasse won Picsou (ook bekend als Bayern Auto Sport), terwijl hij in de tweede reeks, na een spannend gevecht, met 2 seconden geklopt werd in reële tijd door A+.


Daar de op volle kracht lopende stroom de boten als het ware over de startlijn duwde werd de tweede start moeilijk in IRC1&2. Na een eerste algemene terugroep onder papa besliste het comité om de startlijn een heel stuk te verlengen voor een nieuwe procedure. Dat mocht echter niet baten, want alweer gingen zoveel boten over de lijn dat een nieuwe algemene terugroep zich opdrong. Dan maar een derde procedure onder black flag. Maar ook dan waren er nog steeds 7 boten die te vroeg over de lijn waren, met een nieuwe algemene terugroep tot gevolg. Van die 7 vond een viertal zich zo benadeeld dat ze beslisten om in de daaropvolgende 4de procedure toch mee te starten. Dit was niet zo'n verstandige beslissing, want later op de avond werd er rond de jurytafel nog een rondje over gedebatteerd, en het resulteerde uiteindelijk in 4 DNE's, waardoor die manche voor de betrokken deelnemers niet meer kon afgetrokken worden in de einduitslag over het Nieuwpoort Sailing Weekend. 
Bij die vierde procedure raakte de uitgedunde vloot uiteindelijk toch op weg voor 2 upwind-downwind toertjes. Manta kaapt hier de line honnors weg, maar Ragazza wint de reeks in gecorrigeerde tijd.

Lees het verslag hier verder »

Winner 3D-optimist van Miel Verstraete te koop

Winner 3D-optimist van Miel Verstraete te koop

De Winner 3D Optimist van Miel Verstraete is te koop bij Van Laer Sailing.
Geheel compleet inclusief:
- Black Gold mast, giek en spriet
- Winner de luxe mast, giek en spriet tas
- TEB zwaard en roer
- Winner de Luxe zwaard en roerhoes
- Winner de Luxe onder en bovenhoes

http://www.vanlaersailing.be/Winner-Optimist-3D-c-763-p-35495.html

Wil jij deze in perfecte staat verkerende Optimist om de wedstrijden te winnen? Neem dan nu contact op met Van Laer Sailing: pieter@vanlaersailing.be of 0477 349 666

IKsurf - IKzeil campagne loopt een zomer lang in heel Vlaanderen

De Vlaamse Yachting Federatie (VYF) wil iedereen aan het zeilen of surfen krijgen en biedt de eerste les aan voor slechts 15 euro. De cursisten kunnen kiezen uit alle soorten surfplanken, diverse boten en catamarans op 25 locaties tussen mei en september. In totaal zijn er bijna 2000 initiaties aan een spotprijs in de deelnemende zeil- en surfclubs. Voor toekomstige surfers en zeilers die niet kunnen wachten tot de zomer organiseert de VYF als start van de campagne 350 initiaties aan tijdens 6 IKsurf-IKzeil startdagen.

Het volledige aanbod bestaat uit: golfsurfen, windsurfen, kitesurfen, stand up paddle boarding, één- en meersmansboten, optimistjes en catamarans. De lessen duren drie uur zijn inclusief surf- of zeilmateriaal, wetsuit, een sportverzekering en een professionele lesgever.

Meer informatie & inschrijven voor één van de initiatiesessies tijdens de zomer in de VYF clubs kan via www.iksurf.be en www.ikzeil.be

Lees het volledige persbericht »

Internationale uitwisselingen jongeren zomer 2013: Tall Ships

Internationale uitwisselingen jongeren zomer 2013: Tall ShipsAt Sea Sail Training
At Sea Sail Training is onder andere gespecialiseerd in het organiseren van Internationale Uitwisselingen voor jongeren aan boord van Tall Ships (grote zeilschepen). Wij bieden een avontuurlijke ervaring aan op zee, waarbij er geen zeilervaring is vereist.

De Europese Unie Uitwisselingen organiseren wij tevens in samenwerking met Sail Training Association Netherlands (STAN).

Internationale Uitwisselingen
De Internationale Uitwisselingen zijn een speciaal programma die worden georganiseerd in samenwerking met de Europese organisatie ‘Youth in Action'. Deze organisatie draagt bij aan culturele uitwisselingen tussen Europese jongeren. Op deze manier leren jongeren niet alleen alles over zeezeilen, maar komen ze ook in contact met andere culturen en jongeren uit diverse Europese landen. Een geweldige ervaring dus!

Tall Ships Astrid en Gulden Leeuw zomer 2013
Voor aankomende zomer is At Sea Sail Training op zoek naar Belgische jongeren die mee zouden willen met een van de volgende Internationale Uitwisselingen op een Tall Ship, begeleid door professionele bemanning:

Tall Ship Astrid
Three Sea Sisters Tall Ship Gulden Leeuw
Following historic trading routes from the Baltic to West-Europe
Wanneer: 30 juni t/m 14 juli 2013 Wanneer: 27 juli t/m 8 augustus 2013
Wat: Een Internationale Uitwisseling van Harlingen in Nederland, via België, naar Southampton in Engeland. Wat: Tall Ships Race 2 van Riga naar Szczecin plus een extra reis naar Rostock, Duitsland.
Leeftijd: 15 t/m 25 jaar* Leeftijd: 15 t/m 25 jaar*
Kosten: € 925* Kosten: € 775*
Deelnemende landen: Nederland, België en Engeland.

Aantal jongeren: ± 15 uit België Deelnemende landen: België, Hongarije, Frankrijk, Letland, Polen, Nederland en Engeland.
Aantal jongeren: ± 7 uit België

* Kijk op onze website voor de details en voorwaarden of neem contact met ons op.

Jongeren die mee gaan op de Gulden Leeuw uitwisseling, kunnen eventueel een Omanbursary (max. 500 EUR) aanvragen bij Sail Training International om te helpen met het financieren van de zeil reis. Voor meer informatie over deze beurs, neem contact met ons op via info@seasailtraining.com.

Het is natuurlijk een fantastische ervaring om alle aspecten van het zeezeilen te leren, het leven op een Tall Ship te beleven en om internationale vrienden te maken uit allerlei Europese landen. We hopen dan ook veel Belgische jongeren te zien op een van de reizen zodat ze dit zelf kunnen mee maken!

Een overzicht met gedetailleerde informatie over de zeilreizen kunt u vinden in de bijlage. Ook stuur ik een poster mee ter promotiemateriaal. Er kan zelf gekeken worden wat er mee gedaan wordt, met betrekking tot doorsturen, publiceren et cetera.

meer info over de Gulden Leeuw Tall Ships Race 2 + Rostock

meer info over de Tall Ships Astrid

Bekijk hier de poster »

Seminarie wijzigingen in de regels voor wedstrijdzeilen 2013-2016

Seminarie wijzigingen in de regels voor wedstrijdzeilen 2013-2016

VYF organiseert een eerste introductie over de wijzigingen in de regels voor het wedstrijdzeilen 2013-2016. Dhr. Joep Straus, International Judge en wedstrijdzeiler zal u tijdens dit seminarie de wijzigingen toelichten.

Dit seminarie zal doorgaan op 29/01/2013, om 19.00 uur, in het Huis van de Sport, Zuiderlaan 13, 9000 Gent. Deze uitnodiging is bestemd voor wedstrijdzeilers, coaches en comitéleden. De deelname is gratis.

Om de zaak efficiënt te kunnen organiseren hadden we graag op voorhand geweten wie hiervoor belangstelling had. Gelieve daarom ten laatste op 15/01/2013 uw naam, emailadres en achtergrond (óf wedstrijdzeiler+SailorID óf coach óf comitélid) te sturen naar ilse@vyf.be zodat u op de hoogte kan gehouden worden van verdere ontwikkelingen. Vermeld als onderwerp voor uw mail: "intro RRS 2013-2016".

Inschrijven zoals beschreven via Ilse@vyf.be »

ISAF Youth Sailing World Championship

ISAF Youth Sailing World Championship

De ISAF Youth 2013 gaat door in Limassol (Cyprus) van 13 tot 20 Juli, voor jongens en meisjes geboren in 1995 of jonger.

De Entry Fee bedraagt € 900 per deelnemer.
Hierbij is inbegrepen:

 • Accommodatie en eten tijdens het event
 • Charter fee voor de boot/plank.
 • Transport van en naar vliegveld

Het inschrijvingsformulier dient voor 25 januari naar Herman Vandormael verstuurd te worden.

Lees hier de selectiecriteria

Klik hier voor het inschrijvingsformulier »

Wint Evi Van Acker als eerste zeilster ooit de trofee Sportvrouw van het jaar?

Wint Evi Van Acker als eerste zeilster ooit de trofee Sportvrouw van het jaar?

Zondag 16 december is het zover, dan weten we of Evi Van Acker Sportvrouw van het jaar wordt. Dit is rechtstreeks te volgen op de zender 'één' vanaf 20u tot 21u40.

Tijdens het Sportgala 2012 worden de trofeeën voor Sportman, Sportvrouw, Belofte, Ploeg, Paralympiër en Coach van het Jaar uitgereikt. Terwijl Scala instaat voor de muziek, zorgen gymnasten Epke Zonderland en Jimmy Verbaeys en de ropeskippers van BB Crew voor visueel spektakel.

Seminarie wijzigingen in de regels voor wedstrijdzeilen 2013-2016

Seminarie wijzigingen in de regels voor wedstrijdzeilen 2013-2016

VYF organiseert een eerste introductie over de wijzigingen in de regels voor het wedstrijdzeilen 2013-2016. Dhr. Joep Straus, International Judge en wedstrijdzeiler zal u tijdens dit seminarie de wijzigingen toelichten.

Dit seminarie zal doorgaan op 29/01/2013, om 19.00 uur, in het Huis van de Sport, Zuiderlaan 13, 9000 Gent. Deze uitnodiging is bestemd voor wedstrijdzeilers, coaches en comitéleden. De deelname is gratis.

Om de zaak efficiënt te kunnen organiseren hadden we graag op voorhand geweten wie hiervoor belangstelling had. Gelieve daarom ten laatste op 15/01/2013 uw naam, emailadres en achtergrond (óf wedstrijdzeiler+SailorID óf coach óf comitélid) te sturen naar ilse@vyf.be zodat u op de hoogte kan gehouden worden van verdere ontwikkelingen. Vermeld als onderwerp voor uw mail: "intro RRS 2013-2016".

Inschrijven zoals beschreven via Ilse@vyf.be »

Evi Van Acker wint Vlaamse Reus

Evi Van Acker wint Vlaamse Reus

Evi Van Acker is door de Vlaamse Bond van Sportjournalisten verkozen tot Vlaamse sportfiguur van het jaar. Ze haalde het voor Hans Van Alphen en Marieke Vervoort.

Vorige maand won ze nog de Nationale Trofee voor Sportverdienste en op 16 december weten we of Evi Sportvrouw van het Jaar 2012 wordt.

IN MEMORIAM: Lucien Lejeune

IN MEMORIAM: Lucien Lejeune

Met droefheid moeten wij U melden dat Lucien Lejeune dit weekend is overleden.

Iedereen binnen de zeilwereld kende Lucien en weet dat hij destijds zeer actief was binnen de sectie Zeezeilen van het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond.

Lucien was ooit voorzitter van SRNA en jarenlang bestuurder en gerespecteerd lid van de SRNA. Daarnaast was hij bestuurder en lid van verschillende nationale en internationale zeilverenigingen.

We zullen hem blijvend herinneren als een groot mens, die zich onvermoeibaar en actief inzette ten dienste van de watersport. Zijn overlijden laat een grote leegte na binnen de Watersport.

Aan zijn familie en dierbaren bieden wij onze innige deelneming aan.

Het gaat U goed Lucien in dat andere leven.
Een man met een groot hart is van ons heengegaan.

Gelieve hier het overlijdensbericht te vinden »

IN MEMORIAM: André Nelis

IN MEMORIAM: André Nelis

Met droefheid moeten wij U melden dat André Nelis dit weekend is overleden.

André verloor op 8 december 2012 zijn strijd tegen kanker, hij is 77 jaar geworden. André nam drie keer deel aan de Olympische Spelen en veroverde een zilveren en een bronzen medaille in de Finn klasse. In deze klasse werd hij ook twee maal wereldkampioen.

In 1973 startte hij samen met Joep Straus de eerste North Sails offshore zeilmakerij van Europa in Antwerpen.

Aan zijn familie en dierbaren bieden wij onze innige deelneming aan.

Het gaat U goed André in dat andere leven.

BIJDRAGE VYF 2013

BIJDRAGE VYF 2013

Zoals beslist door de Algemene Vergadering dd. 18/03/2008 wordt de bijdrage jaarlijks geïndexeerd.

Om de clubs nu reeds de mogelijkheid te bieden hun facturatie voor het komend jaar aan te passen kunnen wij u bevestigen dat de VYF bijdrage voor 2012 op 12.40 € wordt bepaald.

De Raad van Bestuur heeft tijdens haar zitting d.d. 08/10/2012 beslist om aan de huidige polis de dekking hartfalen toe te voegen.

Sportpolissen zijn in feite ongevallenpolissen (d.w.z. de plotselinge gebeurtenis die van buitenaf komt) waardoor er bij een hartfalen geen dekking was.
Vanaf heden is dit inbegrepen in de dekking. Er is geen medische controle vooraf nodig. De bijdrage voor 2013 wordt hierdoor op 3,80 € per verzekerde bepaald.

Uiteraard staan wij steeds tot uw dienst voor verdere inlichtingen hierover.

VYF-link

VYF-link

Om de jaarovergang van de VYF-link vlot te laten verlopen wordt het systeem vanaf 20/12/2012 t.e.m. 12/01/2013 op read only gezet voor alle clubs. In deze periode kunnen geen aanpassingen meer gebeuren.

Vanaf 13/01/2013 kunnen de nieuwe leden voor 2013 terug worden ingegeven via de VYF-link door deze op actief te plaatsen en door de nieuwe leden in te voegen. Alle leden die in 2012 lid waren en op actief stonden, worden op passief geplaatst en alle leden die in 2012 op passief stonden worden op ex-leden geplaatst.

Indien er leden zijn die vóór 13/01/2013 hun licentie nodig hebben om een wedstrijd te varen, dan kan er hiervoor een voorlopig attest opgemaakt worden. Gelieve de gegevens van deze personen per mail te bezorgen aan nelly@vyf.be.

Vergeet deze tijdelijke lidmaatschappen op 13/01/2013 dan niet door te geven via de VYF-link.

Evi Van Acker genomineerd voor de Vlaamse Reus

Evi Van Acker genomineerd voor de Vlaamse Reus

De genomineerden voor de Vlaamse Reus zijn:

 • Evi Van Acker (zeilster)
 • Hans Van Alphen (tienkamper)
 • Marieke Vervoort (rolstoelatlete)

Op 7 december wordt deze prijs uitgereikt aan de Vlaamse Sportfiguur van het jaar.

Vragen en antwoorden van het examen stuurbrevet

Vragen en antwoorden van het examen stuurbrevet

De vragen en antwoorden van het vorige examen stuurbrevet op 17/10 staan online.

U kan ze hier terug vinden, of op onze website onder de rubriek stuurbrevet - vaarbewijs bij puntje 4.

VYF Wedstrijdreglementen Seminar 2012

VYF Wedstrijdreglementen Seminar 2012

In het weekend van 24 en 25 november werd het VYF wedstrijdreglementen seminar gehouden in de lokalen van het BLOSO Sportverblijf te Gent. Dit seminar wordt om de twee jaar door de VYF georganiseerd. Achtien geïnteresseerden, leden van wedstrijdorganiserende verenigingen aangesloten bij de VYF, waren aanwezig. De lesgevers zijn International Judges van de ISAF.

Lees hier het volledige verslag »

Watersportdag 2013: 18 en/of 19 mei

Watersportdag 2013: 18 en/of 19 mei
Op zaterdag 18 mei en zondag 19 mei 2013 wordt door Bloso en de Vlaamse Watersportfederaties Dé Watersportdag opnieuw georganiseerd in gans Vlaanderen.

Het is de bedoeling dat er op zoveel mogelijk plaatsen gratis initiatie gegeven wordt in zo veel mogelijk verschillende watersportdisciplines.

Als wij van Dé Watersportdag een succesvol sportpromotioneel evenement willen maken, is de medewerking van zoveel mogelijk watersportclubs primordiaal. Het is immers via jullie dat wij het brede publiek, met zoveel mogelijk verschillende watersporten in contact kunnen brengen.

Inschrijven gebeurt online voor 15 december. De link en login gegevens zijn gemaild naar de club. Indien je dit nog niet ontvangen hebt, stuur een mailtje naar an@vyf.be

De Royal Yacht Club van België heeft een vacature voor een zeilschool- en trainingsverantwoordelijke

De Royal Yacht Club van België heeft een vacature voor een zeilschool- en trainingsverantwoordelijke

Reeds tientallen jaren is de R.Y.C.B. Zeilschool een begrip in het Antwerpse. De 300 jongeren en volwassenen die jaarlijks de stages volgen op het Galgenweel, worden ook na de zeilschool op woensdagen en zaterdagen de mogelijkheid gegeven zich verder te bekwamen in de zeilsport 

De zeilers die doorgroeien naar de competitie worden ook verder getraind en gecoacht.

Om dit alles in goede banen te leiden zoeken wij een zeilprofessional die gepassioneerd is door en voor de sport, maar die ook goede organisatorische kwaliteiten heeft en uiteraard zijn passie goed op de cursisten, recreanten en competitiezeilers kan overbrengen. Omdat eveneens het onderhoud van de 40 zeilschoolboten tot uw taken zal behoren, is enige technische bagage mooi mee genomen.
Het betreft een deeltijdse betrekking die hoofdzakelijk opgebouwd wordt rond ons reguliere aanbod.

 

Bekijk hier de volledige beschrijving »

Verslag MINI-J voorronde van 11/11/2012 bij BZYC te Brugge

Verslag MINI-J voorronde van 11/11/2012 bij BZYC te Brugge
"Geen wapenstilstand op de eerste voorronde van de Mini-J winterserie".

Op 11 november 2012 ging de eerste voorronde van de MINI-J winterserie door.

In de haven van Brugge streden 3 teams om een plaats voor de halve finale. De weersomstandigheden waren "voor de tijd van het jaar" uitermate goed, maar er mocht toch wat meer wind zijn. 
Door de wedstrijdleiding kon een goed baantje uitgelegd worden, kort bij de wal en publiek, waardoor we 11 intense up & down races konden varen. Ondanks een paar "roerprobleempjes" kon iedereen voldoende races varen om tot een correct eindresultaat te komen.
Het werd een spannende wedstrijd waarbij het team "Tintamare" (Mario Colombie, Christel Cracco en Jan Alleman) het met 1 puntje won voor de "Thuisploeg" (Matthy Labeur, Kurt Deruwe en Piet Van Damme). Op de 3° plaats eindigde het team "Die Swaene". (Jean-Marie Bolle, Philippe Mussche en Jan Mussche)

Individueel was Jan Alleman de beste voor Piet Van Damme, Matthy Labeur ex aequo met Mario Colombie.

De volgende voorronde gaat door op 9 december 2012 en voor deze mache kunnen er nog 3 teams inschrijven.

Voor de derde voorronde op 13/01/2013 zijn er al 3 sterke teams ingeschreven en zoeken we nog 1 team.
Gelieve u hiervoor aan te melden bij piet.van.damme@telenet.be of 0477286102.


Foto's van het evenement kan u vinden op www.bzyc.be of facebook evenement "Mini-J winterserie zeilen" 11/11 en 9/12. http://www.facebook.com/media/set/?set=a.383242028422116.94929.100002089670682&type=1&l=fbf27ecc48

Cadeautips en leuke acties voor de feestdagen

Cadeautips en leuke acties voor de feestdagen

Speciaal voor de feestdagen heeft Van Laer aantrekkelijke cadeautips en leuke acties voor iedere watersporter. 

Evi Van Acker is bij de supergenomineerden voor Sportvrouw van het Jaar

Evi Van Acker is bij de supergenomineerden voor Sportvrouw van het Jaar

De nominaties voor Sportman- en vrouw van het Jaar zijn bekend. Bij de vrouwen gaat het tussen Evi van Acker (zeilen), Charline Van Snick (judo) en Ann Wauters (basketbal). Op 16 december weten we of Evi met deze trofee naar huis mag gaan.

Helaas is Emma Plasschaert niet in de top 3 voor belofte van het jaar geëindigd. Maar zij gaat zeker nog een mooie toekomst tegemoet.

Bekijk hier alle genomineerden »

Examen Wedstrijdreglementen voor Deputy Judge

Examen Wedstrijdreglementen voor Deputy Judge

Het KBYV organiseert een examen voor Deputy Judge van het KBYV. Dit KBYV-examen zal doorgaan op 8 december in de BRYC, Vilvoordseseenweg 1, 1020 Brussel.

Schrijf je hier in »

Windsurfen RS:X blijft de Olympische surfdiscipline voor Rio 2016

Windsurfen RS:X blijft de Olympische surfdiscipline voor Rio 2016

De Internationale zeilfederatie ISAF hield vorige week haar ‘November meeting' waar als één van de voornaamste agendapunten het bepalen was van de Olympische medailles op de komende Olympische spelen te Rio 2016. Eerder dit jaar was tijdens de ‘mid-year' meeting door de ISAF Council beslist om kiteboarden te promoveren tot een Olympische zeildiscipline ten koste van het windsurfen, maar deze beslissing werd het voorbije weekend ongedaan gemaakt door de algemene vergadering van de ISAF.

Na 6 maanden van wisselend nieuws en discussie over welke surfdiscipline de Olympische status verdient is de conclusie dat alles bij het oude blijft: windsurfen heren en dames op het RS:X windsurfboard.

Lees meer over de werking van de ISAF council en algemene vergadering »

Evi Van Acker heeft de Nationale Trofee voor Sportverdienste 2012 gekregen

Evi Van Acker heeft de Nationale Trofee voor Sportverdienste 2012 gekregen

Deze Trofee is een prestigieuze prijs, die maar één keer in een carrière kan gewonnen worden. Het is een erkenning voor haar prestaties van dit en de vorige jaren. Namelijk drie Europese titels, een tweede plaats op het WK in 2011 en een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Londen.

Worden Evi sportvrouw en Emma sportbelofte van het jaar?

Worden Evi sportvrouw en Emma sportbelofte van het jaar?

De beroepsbond van Belgische sportjournalisten publiceerde gisteren hun nominatielijst. Hierbij is zeilster Evi Van Acker genomineerd als sportvrouw van het jaar en zeilster Emma Plasschaert als sportbelofte van het jaar.
Op 16 december worden de laureaten bekendgemaakt.

De volledige lijst met genomineerden vindt u hier terug »

België vraagt verhoging plafond vrijstelling btw-plicht

België vraagt verhoging plafond vrijstelling btw-plicht

Deze drempel van 5.580 euro is echter zeer laag in vergelijking met onze buurlanden, waardoor federaties en clubs vrij snel dit plafond overschrijden en daadwerkelijk btw-belastingplichtig worden.

(bron VSF)

Meer informatie op de VSF-site »

Antwerpse projectsubsidies voor sportclubs: “Verbuurten van Sport”

Antwerpse projectsubsidies voor sportclubs: “Verbuurten van Sport”

In het kader van Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013 krijgen sportclubs de kans om activiteiten met de buurt te organiseren.

Verschillende buurtpleintjes krijgen een sportieve invulling en de sportclubs kunnen hierop uiteenlopende activiteiten organiseren. Is jouw sportclub geïnteresseerd om hieraan mee te werken? Dan kunt u projectsubsidies aanvragen als financiële ruggensteun.

(bron VSF)

Lees meer op de VSF-site hoe u deze projectsubsidies kunt aanvragen »

Uitvoeringsbesluit nieuw Vlaams Antidopingdecreet goedgekeurd

Uitvoeringsbesluit nieuw Vlaams Antidopingdecreet goedgekeurd

Op vrijdag 19 oktober keurde de Vlaamse Regering het uitvoeringsbesluit bij het nieuwe Antidopingdecreet goed. 

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het Antidopingdecreet. Op deze manier wordt het antidopingbeleid volledig in lijn gebracht met de Wereldantidopingcode en de internationale standaarden van het Wereldantidopingagentschap.

(bron VSF)

Sporterfgoed gezocht

Sporterfgoed gezocht

Bezit je zelf een privaat archief? Beheer je de archieven van jouw? En wens je dit erfgoed met geïnteresseerden te delen?
Of wil je juist weten waar je brieven, foto's of andere informatie over jouw sportclub of discipline tijdens Wereldoorlog II vindt? Of tracht je historische informatie op te diepen voor het jubileum van jouw vereniging?

Klik hier om je sporterfgoed te registreren of op te zoeken »

Winterserie MINI-J wedstrijdzeilen in de BZYC

Winterserie MINI-J wedstrijdzeilen in de BZYC

Brugse Zeil - en Yacht Club nodigt 12 zeilteams uit voor een winterserie MINI-J
wedstrijdzeilen.
Locatie: BZYC, Lodewijk Coiseaukaai 11tris te 8000 Brugge.
www.bzyc.be
Contact voor info en inschrijving:
Piet Van Damme, piet.van.damme@telenet.be of 0477 286102.

Datums: (zondagen)

 3 voorrondes op 11/11/2012, 9/12/2012 & 13/01/2013
 2 halve finales op 17/02/2013 & 10/03/2013
 Finale op 14/04/2013
Ieder team bestaat uit 3 zeilers.
Wij beschikken over 4 Illusions of Mini-J bootjes.
De bedoeling is om per wedstrijddag 12 korte fleetraces te varen
waarbij iedere zeiler 4 manches zeilt in elk bootje en tegen iedere
andere zeiler uitkomt.
De wedstrijdbriefing is gepland om 09.30 uur en de eerste start is
voorzien om 10.00 uur. We trachten de wedstrijden te beëindigen
omstreeks 16.00 uur.
De 2 beste teams per voorronde, aangevuld met de 2 beste
derdes mogen de halve finales varen.
Vervolgens kunnen de 2 beste teams van de halve finales op
14/04/2012 voor de eindoverwinning strijden.
Per deelnemer en per wedstrijddag vragen we een deelnameprijs
van EUR 5,00.
Gelieve zo spoedig mogelijk per email in te schrijven (uiterlijk
9/11/2012 voor de serie op 11/11), met vermelding van de naam
van uw team, de naam van de teamleden en uw voorkeur(en) van
de voorronde-datum.
In ons clubhuis is er de mogelijkheid om een snack en een drankjete nuttigen.

Ps: In geval de weersverwachting vóór de wedstrijddag te slecht
is, zal de wedstrijd uitgesteld of geannuleerd worden.

Wijziging btw-tarief drank- en snoepautomaten

Wijziging btw-tarief drank- en snoepautomaten

Een gloednieuwe wijziging in de btw-wetgeving brengt gevolgen met zich mee voor de sportclubs die met een drank- en/of snoepautomaat werken.

Kijk hier wat voor gevolgen dit heeft voor uw club »

Uitbreiding Dynamo Project Online Boekhoudprogramma

Uitbreiding Dynamo Project Online Boekhoudprogramma

Het Dynamo Project Online Boekhoudprogramma, waarin sportclubs een vereenvoudigde boekhouding en indien van toepassing een btw-administratie kunnen voeren, werd onlangs uitgebreid met een extra functionaliteit.

Meer informatie op de website van het Dynamo Project »

Een heerlijke ikSurf - ikZeil nazomerdag met Evi

De Vlaamse Yachting Federatie wou deze zomer iedereen aan het zeilen en surfen krijgen. Hiervoor werden door de VYF clubs op 25 locaties tussen mei en september bijna 2000 initiaties aan een spotprijs 15 euro aangeboden. De cursisten konden kiezen uit alle soorten surfplanken, diverse boten en catamarans.

Uit deze nieuwe zeilers en surfers kregen 14 gelukkigen voorbije zondag een extra dagje training van Olympische bronzen medaille winnares Evi Van Acker en VYF talententeam lid Edward Filliers.

Lees meer in het persbericht »

ICC Brevet

ICC Brevet

De Vlaamse Yachting Federatie is erkend als een van de 10 organisaties die in België het ICC mogen uitreiken.

Deze service geld niet enkel voor VYF -leden, maar wordt aangeboden aan iedereen die een ICC wenst te bekomen en aan dezelfde voorwaarden.

Meer info en inschrijven »

Windsurfen RS:X blijft de Olympische surfdiscipline voor Rio 2016

Windsurfen RS:X blijft de Olympische surfdiscipline voor Rio 2016

De Internationale zeilfederatie ISAF hield vorige week haar ‘November meeting' waar als één van de voornaamste agendapunten het bepalen was van de Olympische medailles op de komende Olympische spelen te Rio 2016. Eerder dit jaar was tijdens de ‘mid-year' meeting door de ISAF Council beslist om kiteboarden te promoveren tot een Olympische zeildiscipline ten koste van het windsurfen, maar deze beslissing werd het voorbije weekend ongedaan gemaakt door de algemene vergadering van de ISAF.

Na 6 maanden van wisselend nieuws en discussie over welke surfdiscipline de Olympische status verdient is de conclusie dat alles bij het oude blijft: windsurfen heren en dames op het RS:X windsurfboard.

Om de stroom van tegenstrijdige berichten over de Olympische status van afwisselend windsurfen, kiteboarden, en dan terug windsurfen te begrijpen is korte cursus 'inleiding in internationale zeilpolitiek' nodig.

De ISAF is de internationale federatie die alle nationale zeilbonden en federaties zoals de VYF  overkoepelt. Om een gemeenschappelijk standpunt te bepalen,  in dit geval de verdeling van de 10 Olympische zeilmedailles, heeft de ISAF 2 belangrijke beslissingsorganen: De ISAF Council en de Algemene vergadering.

De ISAF Council is het belangrijkste beslissende orgaan van de internationale zeilbond. De Council wordt voorgezeten door de ISAF president, samen met zeven vicepresidenten. Allen zijn ze voor 4 jaar verkozen tijdens de Algemene vergadering. Naast de president en vicepresidenten bestaat de council verder uit vertegenwoordigers van de 29 aangewezen leden die elk (een regio van) zeillanden vertegenwoordigen. De landen hebben volgens criteria zoals de grootte van hun zeilpopulatie een aantal stemmen. België heeft in deze council één stem als regio samen met Nederland en Luxemburg.  Deze groep wordt aangevuld met adviserende vertegenwoordigers zonder stemrecht: de Oceanic en Offshore Commissies, de ISAF klassencommissie, het vrouwenforum en de atletencommissie.

In de Algemene vergadering van de ISAF zetelen alle aangesloten bonden met elk één stem. Deze algemene vergadering beslist over het verkiezen van de president en vicepresidenten, en bekrachtigd gemaakte beslissingen van de Council.

Hoe is de uiteindelijke beslissing voor Windsurfen nu tot stand gekomen? Vooruitlopend op de beslissing die het voorbije weekend viel, werd tijdens de 2011 ISAF november meeting  reeds  de Olympische medailles voor Rio 2016 gekozen door de ISAF Council. Daarin werd de keuze tussen kiteboarden en windsurfen nog open gelaten.  Tijdens de volgende afspraak van de ISAF Council, de mid-year meeting in het voorjaar 2012, werden het type boten en materiaal gekozen voor deze evenementen. Vrij verrassend werd er gekozen door de Council voor kiteboarden ten koste van  windsurfen, een beslissing die snel leidde tot vele reacties. Om tijdens de voorbije 2012 November Meeting alsnog een aanpassing te kunnen maken in de medailleverdeling was er binnen de ISAF Council een 75% meerderheid aan stemmen nodig. Deze meerderheid werd niet gehaald, waardoor een definitieve toewijzing van de medailles aan kiteboarden beslist leek. De bekrachtiging van alle gemaakte beslissingen tijdens de November meeting, een taak van de afsluitende algemene vergadering van de ISAF en doorgaans een formaliteit, bracht echter een plotwijziging niet misstaande in de betere politieke thriller. De algemene vergadering besliste na een 51-49 stemming om resolutie 23.1.4 (verdeling van de Olympische Medailles Rio 2016) enkel goed te keuren met de aanpassing dat... kiteboarding vervangen werd door windsurfen.

Blijft kiteboarden nu met lege handen over? Nee! Het freestyle en wave kitesurfen hebben reeds  een zeer sterk uitgewerkte wereldtour, en het kiteracen dat de grootste Olympische ambities had, heeft in een heel korte tijd de groei naar een volwassen racediscipline gemaakt. 

De race discipline van het kiteboarden is dus voorlopig nog iets te jong voor het Olympische toneel, maar heeft door hun Olympische campagne wel al een plaats kunnen verwerven voor de komende jaren als racediscipline op de ISAF worldcup evenementen.

Voor de duidelijkheid, de lijst van de te verdienen Olympische medailles te Rio 2016

1.       Men's Board -RS:X

2.       Women's Board - RS:X

3.       Men's One Person Dinghy - Laser

4.       Women's One Person Dinghy - Laser Radial

5.       Men's 2nd One Person Dinghy - Finn

6.       Men's Skiff - 49er

7.       Women's Skiff - 49erFX

8.       Men's Two Person Dinghy - 470

9.       Women's Two Person Dinghy - 470

10.   Mixed Two Person Multihull - Nacra 17

Nog meer info nodig over de 'November meeting':  www.sailing.org
Lees in detail de ISAF Regulations op: www.sailing.org/regulations


Zeilpakken te koop met korting

Zeilpakken te koop met korting

Heb je nog geen zeilpak? Via Van Laer Sailing kan je dit nu aan een voordelig tarief aankopen. De zeilpakken kunnen gekocht worden met 20% korting.

 

Neem een kijkje in de webshop »

Van Laer Sailing opent zijn gloednieuwe webshop

Van Laer Sailing opent zijn gloednieuwe webshop
Van Laer Sailing heeft onlangs de deuren van haar gloednieuwe webshop geopend! Ideaal voor als je geen tijd hebt om naar de watersportwinkel te gaan. Je kunt nu wanneer het jou uitkomt alle onderdelen en aanverwante artikelen voor alle open zeilboten en catamarans via onze online shop kopen. Wij hebben alles op voorraad. Bezoek onze online watersportwinkel op www.vanlaersailing.be!

Komende periode hebben wij een aantal scherpe aanbiedingen, waaronder:
- Starthorloge OS315, Jumbo geel van €92,50 voor €69,00

- Silva Kompas 103RE van €204,00 voor € 175,00

Voor meer aanbiedingen, kijk hier »

Suzuki zet volop in op jeugdwerking

Ter eren van het diamanten jubileum viering van Queen Elisabeth trok een vloot van 1000 schepen over de Theems. In de vloot vielen zeker de 55 identieke Trinity 500 lesboten op. Op iedere boot zaten Sea Cadets tussen de 12 en de 15 jaar, die de vlag van een commonwealth lid voeren. Suzuki leverde hen evenveel 2,5 pk viertakt buitenboordmotoren. Deze kleine uit de Suzuki outboard reeks is watergekoeld en met een voor- en achteruit schakeling. De tilt handel maakt dat je de staart in de juiste hoek kunt verstellen. Daarnaast maakt de grote draagbeugel hem handig om te verplaatsen. Voor het buitenboordmotorenmerk was dit de gelegenheid om haar sympathie met de jeugdwerking in de UK te betuigen.

Ook in ons land is Suzuki de partner van jeugdwerking. Alle begeleidingsboten van de Vlaamse Yachting Federatie zijn uitgerust met 60 PK motoren. De federatie is zo overtuigd van de betrouwbaarheid dat ze deze pas na lange tijd vervangen.

(bron: Pit De Jonge)

Olympische lycra's

Olympische lycra's
Wil je net als Evi van Acker en de rest van het Belgisch Nationale Zeilteam zeilen in een Olympische lycra? Koop dan snel de Magic Marine Olympische lycra voor €45 in de webshop van Van Laer Sailing

Zo lang de voorraad strekt, OP=OP!!!

VYF OPTIMIST PROGRAMMA NAJAAR 2012

VYF OPTIMIST PROGRAMMA NAJAAR 2012

De najaarsprogramma's voor de VYF optimisten zijn opgemaakt. Er is gekozen voor uitstekende kwaliteit, voldoende kwantiteit en de nodige differentiatie. Er zijn 3 programma's waaruit geïnteresseerde VYF optimist zeilers en zeilsters kunnen kiezen.

Er is een uitgebreid programma A van augustus tot december bestaande uit 46 dagen wedstrijd- en trainingsbegeleiding. Dit programma is samengesteld voor de ambitieuze en gemotiveerde zeilers. Hierbij zijn er meer internationale wedstrijden en clinics in verwerkt. Dit is om een surplus, een extra uitdaging te creëren.

Er is een gemiddeld programma B vanaf augustus 2012 tot december 2012, bestaande uit 28 dagen Dit programma is uiteraard ook samengesteld voor ambitieuze en gemotiveerde optimisten, laat daar geen twijfel! Maar ook voor de zeilers of zeilsters die zich nog niet klaar voelen om het zware programma af te werken. Zoals u kunt zien is dit programma B, nagenoeg volledig gelijklopend met het uitgebreide programma A. Dus er wordt steeds samen getraind met de optimisten die het zwaarste programma volgen.

Er is nog een derde, beperkt programma C vanaf augustus 2012 tot december 2012, bestaande uit 20 dagen. Dit is een tussenstap tussen een clubprogramma en de zwaardere VYF programma's. Ook bij dit programma wordt zeer vaak samen getraind met de uitgebreidere programma's. Dit programma is opgemaakt voor de zeilers/sters met wat minder ervaring.

De coaches voor dit programma zijn: Michaël Pirenne, Pieter Van den Bossche, Filip Willems. Zij dragen in hoofdzaak dit programma, maar uiteraard zullen er ook andere trainers ingeschakeld worden tijdens trainingen of wedstrijden.

Alle detail informatie en het inschrijvingsformulier vindt u hier.
Indien er vragen zijn gelieve deze door te mailen naar dimitri@vyf.be

Een onthaalbrochure voor je sportclub

Een onthaalbrochure voor je sportclub

Veel sportclubs gebruiken een onthaalbrochure. Maar wat moet daar best in staan en hoe wordt deze brochure best gebruikt? De Vlaamse Sportfederatie ontwikkelende een model van een onthaalbrochure.

Meer info »

Brochure "Cmmncrn in de sportclub"

Brochure

Het Dynamo Project ontwikkelde een nieuwe brochure:  Communicatie is een rode draad die doorheen alle aspecten van de clubwerking loopt. De nieuwe brochure van het Dynamo Project wil een inspiratiegids zijn voor sportclubbestuurders. De basistips worden op een rijtje gezet en enkele interessante online tools worden meegegeven.

Bestel deze brochure »

Voor welke projecten kan je subsidies ontvangen?

Voor welke projecten kan je subsidies ontvangen?

Je kan subsidies aanvragen voor recreatieve sportevenementen met de nadruk op participatie enerzijds en competitieve evenementen met een bovenlokale dimensie anderzijds. Beide criterialijsten moeten toelaten om goed uitgewerkte evenementen ter promotie van minder mediagevoelige sporten te ondersteunen en in de spotlights te plaatsen. Voor evenementen die plaatsvinden tussen 1 januari en 30 juni van 2013 kan het aanvraagformulier worden ingediend tot 30 september 2012.

Meer informatie »

Bijscholing vrijwilligersbeleid

Bijscholing vrijwilligersbeleid

Op dinsdagavond 23 oktober organiseert de Vlaamse Yachting Federatie in samenwerking met de Vlaamse Roeiliga en het Dynamo Project een bijscholing over 'behouden, erkennen en motiveren van vrijwilligers'. De bijscholing zal doorgaan in het Huis van de Sport te Gent van 19u-22u en is specifiek gericht naar sportclubbestuurders. In deze sessie staat het werken met "de hedendaagse vrijwilligers" centraal. Op welke manier is jouw club een plaats waarin het aangenaam werken is als vrijwilliger? Wordt er in jou sportclub nagedacht over hoe jullie met vrijwilligers omgaan, want zonder vrijwilligers geen sportclubs! Tijdens de sessie krijg je tips en tricks om vrijwilligers te behouden, te erkennen en te motiveren. Tevens wordt de complexe context waarin het vrijwilligerswerk zich vandaag afspeelt bediscussieerd.

Schrijf je hier in »

IN MEMORIAM: JOHAN DEVOCHT

IN MEMORIAM: JOHAN DEVOCHTMet droefheid moeten wij U melden dat onze collega en vriend Johan Devocht, op 26 juni 2012 overleden is.


Iedereen binnen de zeilwereld kende Johan en weet dat hij zeer actief was als Voorzitter van de Nievdonckse Watersport Vereniging en als Algemeen Secretaris van het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond.
Beide taken nam hij efficiënt en met veel toewijding op zich waarvoor wij hem enorm waardeerden. Daarnaast was hij ook nog actief in verschillende organisaties in de watersport.
Ook op internationaal niveau werd Johan geroemd om zijn bekwaamheid. Hij was dan ook een veel gevraagd internationaal official bij zeilwedstrijden op de zeven wereldzeeën. Zijn betrokkenheid werd gewaardeerd tot in de hoogste rangen van onze internationale federatie ISAF.
Ook voor de Vlaamse Yachting Federatie was Johan een trouwe afgevaardigde en medewerker die ons nooit in de steek liet.

We zullen hem blijvend herinneren als een groot mens, die zich onvermoeibaar en actief inzette ten dienste van de watersport. Zijn overlijden laat een grote leegte na binnen de Watersport.

Aan zijn familie en dierbaren bieden wij onze innige deelneming aan.

Het gaat U goed Johan in dat andere leven.

25.08.2012 KB wijziging van de VZW-wet

25.08.2012 KB wijziging van de VZW-wet

Op 17 september is het Koninklijk Besluit van 25/08/2012 gepubliceerd dat de vzw criteria wijzigt door middel van indexatie. M.a.w. zijn de normen verhoogd, die bepalen of uw vzw tot de "kleine", "grote" of "zeer grote vzw's" behoort.

Lees meer onder de rubriek vzw-wetgeving »

20.07.2012 Wet tot wijziging marine ruimtelijke planning

20.07.2012 Wet tot wijziging marine ruimtelijke planning

20 JULI 2012. - Wet tot wijziging van de wet van 20 januari 1999 ter bescherming van het marine milieu in de zeegebieden onder de rechtsbevoegdheid van België, wat de organisatie van de <mariene> ruimtelijke planning betreft

Lees alles in de rubriek Marine Milieu's »

De verkeersgids voor de sporter en sportclub

De verkeersgids voor de sporter en sportclub

Maandag 17 september lanceerden partners Vlaamse Sportfederatie vzw en Verenigingen voor Verkeersveiligheid de gloednieuwe campagne Sport & Verkeer.

De gloednieuwe webstek www.sportenverkeer.be richt zich op drie doelgroepen: de sporter op de openbare weg, de sporter die zich verplaatst tussen thuis en de sportclub en ook de sportclubbestuurder. Voor elk van hen zijn er heel wat aanbevelingen, informatie en inspiratie te vinden over het thema verkeersveiligheid.

Ga naar de website sport & verkeer »

Win €500 voor jouw sportclub!

Win €500 voor jouw sportclub!

Scoren kan ook in het verkeer! Sport & Verkeer is benieuwd naar de verkeersveilige inspanningen van jouw sportclub. Laat je horen en win € 500 budget voor sportieve aankopen op www.sportspel.be!

Lees wat je moet doen op de website van Sport & Verkeer! »

DE 25STE HUYSMAN ANTWERP RACE

DE 25STE HUYSMAN ANTWERP RACEHuysman Antwerp Race: zaterdag 13 oktober, 225 zeiljachten op de Schelde
Regen laat noch de pret, noch de prestaties krimpen in de Huysman Antwerp Race
Onder vol zeil naar Hansweert
Wie het hoogst aan de wind loop herwint alle kansen
Uitgebouwd tuigage om als eerste te finishen
Gaatjes zoeken en gas inhouden
Fotofinish


Deze jubileumeditie beloofde niet alleen een complete bezetting met 225 starters maar ook nog eens spannend te zijn. De beste racers waren er klaar voor. De beloofde ZZW vijf Beaufort stond er weliswaar niet. Wel op de afspraak was een trein van grote vrachtschepen waar de vloot tussendoor borduurde. En de regen. Bakken. Als in een echte klassieker werd de race op cruciale plekken herstart, want zowel het klimaat als de Schelde toonde zich van een prikkelende grilligheid. Hierdoor verwarmde de ‘after race' borrel in de regen heel veel harten.

Onder vol zeil naar Hansweert
Het was nog donker toen de eerste startgroepen uit Breskens wegvoeren, op weg naar de startzone in de Schaar van de Spijkerplaat. Met de dikke drie Beaufort en de vloedstroom werd al van de eerste start duidelijk dat het een snelle Huysman Antwerp Race zou worden. Alle klassen scheuren schuimend van de startlijn weg. De laatste startgroep in Terneuzen ziet links van hen de snelste jachten uit Breskens richting Middelgat doorschieten. Dat blijkt achteraf het ultieme spinnakerrak te zijn. Tot aan Hansweert is het de kwestie om snelheid te maken. Aan de rechterkant van het traject naar Hansweert zit de vrije wind, aan de diepere linkerkant meer stroom. Gennakers zigzaggen over het vaarwater.
Wie het hoogst aan de wind loopt, herwint alle kansen
Vanaf de bocht van Hansweert verandert het racekarakter volkomen. De hele vloot kruist naar de volgende bocht. Zij die hoogte halen en vaart blijven maken zijn duidelijk in het voordeel. "Onze Baloe (CR 3-4) is een 24 jaar oude Granada." Vertelt Dimitri Bratkowski. "We lopen snel en hoog aan de wind. Voor spinnakerwerk is deze boot minder geschikt. We hebben de race gemaakt in het laatste stuk". En natuurlijk ook met de rating, want de Baloe schiet als een raket omhoog in de eindrangschikking, terwijl die feitelijk pas op de 12de plaats finisht, bijna een kwartier na de ‘ klasse ‘line hounours' van de Zeilmakerij.com.

Uitgebouwd tuigage om als eerste te finishen
Terug naar het water en terug in de tijd. Helemaal aan kop van de race met bijna een kwartier voorsprong gaat de Open 7,50 Cool Runnings door de bocht aan Baalhoek. Het 750 kilo wegende Finot ontwerp is uitsluitend op bootsnelheid toegespitst. Een uitgebouwd zeilplan is een onderdeel van de jacht op de Line Honours, geregisseerd door topzeiler Jochem Visser. Ook bekend als de Boatspeed Doctor.

Als hij de Schaar van de Noord instuurt, verdwijnt de rest van de vloot helemaal uit het zicht. De regen trekt als een gordijn dicht, maar het gros van de vloot is nog maar ter hoogte van Walsoorden.
Voorbij de bocht van Bath start de volgende fase van de Huysman Antwerp Race. Het kruisrak naar de bocht bij Lillo krijgt een extra toonaard door het passeren van enkele gigantische containerschepen, afvarende lichters en kleinere zeeschepen. De begeleiding heeft de handen vol om de meest fanatieke zeilers uit de weg te houden van de vrachtschepen.
Gaatjes zoeken en gas inhouden
Als de Baraka GP (IRC 1) met de zelfde snelheid als de coaster Hapba richting Van Cauwelaert en Berendrecht sluizen vaart, houdt het Russische schip in en kan de Baraka GP lekker doorzeilen. Geen centje pijn, blijkbaar.
De Pleomax is intussen naar de top vijf van de race gevaren en zet de achtervolging op de Cool Runner in. En hoewel de Roaring Forty als een speer door het veld banjert, komt de Class 40' duidelijk hoogte te kort om zijn weg naar de kop te kunnen banen.

Ook in de gelederen net achter de kopgroep is de strijd heftig. "We hebben met Il Corvo in het laatste rak de juiste beslissing genomen." Zegt de schipper Astrid de vin. "Ze zaten aan boord te cijferen of we nog over de ondiepte bij De Parel konden (Lillo). Net, dus. We zijn door dit precisiewerk onze grote concurrent Moana voorbij gegaan." Een prachtprestatie, vindt Astrid, ook te danken aan een minder heftige wind dan voorspeld. "We maken dan gewoon een beter gemiddelde." lacht ze nog voor ze afsluit met een compliment: "We zeilen heel wat wedstrijden, vooral Olympische banen. Dan is dit kruisen tussen de grote scheepvaart wel heel anders. Maar we concludeerden bij de naborrel in de regen dat we dit voor geen geld willen missen."
Ook aan boord van de Falcon van Luc Aertssens is het traject ter hoogte van Kallo sluis beslissend. "We zijn door een klein diep geultje gekropen en hebben zo heel wat anderen ingelopen" vertelt Luc. "We hadden heel wat goed te maken omdat de containercargo ons voortdurend had afgedekt. Ook in het rak naar St-Anneke ging het goed. We trokken de S2 spi en anderen een gennaker. Wij wisten dit zeil wel volt e houden, de anderen dan weer niet. In gecorrigeerde tijd zowel de Manta Sailing als de XCentric Ripper." Voor de schipper komt deze kroon op niet eens een druk wedstrijdseizoen door het talent van de bemanning.

Fotofinish
De bomen van het bos van St.-Anneke, ook bekend als de Borgerweert, doen de race alle eer aan. Ze dekken het voorlaatste traject af waar zich een eenzaam duel ontspint tussen de Pleomax en de Cool Runnings. Die laatste kruist heel radicaal af, Pleomax zet ook de gennaker en kan pas voorbij de bocht boord aan boord komen met de Open 7.50. In de ultieme slag naar Linkeroever gaat de maxi de sportboot voorbij, maar bij de volgende slag gaat het mis en Jochem Visser dekt de gigant af, net tegen de kaaimuur.
De Cool Runnings gaat met drie seconden voorsprong over de finish. We zijn 13 uur, 14 minuten en 11 seconden. Visser en zijn mannen hebben er 4 uur, 14 minuten en 11 seconden over gedaan. Pas om 15 uur 59 minuten en 59 seconden (!) finisht de laatste deelnemer: de Reggie II uit de CR 5-6 klasse.

Deze Huysman Antwerp race is georganiseerd door zes watersportverenigingen (SRNA, VVW, KLYC, HYC, RYCB en WVB (Ned)), event-coördinatie: Sailing.be en in samenwerking met de Nederlandse en Belgische scheepvaartautoriteiten, Multraship, Port of Antwerp, Jachthaven Antwerpen
Resultaten Huysman Antwerp Race 2012: klik HIER

Foto's: klik HIER
Huysman Antwerp Race website: www.antwerprace.be
Huysman Antwerp Race op Facebook: http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=228368038057

 

Grootste jeugd catamaran event van het jaar in Knokke-Heist

Grootste jeugd catamaran event van het jaar in Knokke-Heist
Op 8 & 9 september vindt er in Knokke-Heist (Duinbergen) bij de Royal Belgian Sailing Club het grootste jeugd event op catamaran plaats van het jaar: het Belgian Youth Championship Multihull. Niet minder dan 40 jeugdteams van de verschillende Belgische kustclubs en Nederlandse clubs zullen er strijden om de felbegeerde titel van beste Belgische jeugd catamaran zeiler. Er wordt gezeild in 3 verschillende klassen: de Hobie Dragoon tot 16 jaar, de C3 klasse tot 21 jaar en de F16 tot 25 jaar. De F16 is trouwens ook de laatste tussenstap om over te gaan op de Olympische Nacra 17. Olympische zilveren medaillehouder Sebastien Godefroid zal gedurende het ganse weekend alle jeugd coachen.

Programma:

Zaterdag 8 september 
10uur - 12u: inschrijvingen van de deelnemers
13u: eerste start op het water
Ongeveer 17u: terug op het strand
18u: video debriefing door Sebbe Godefroid
19u: avondeten door Mc Donalds
Tot 22u: jeugdfuif op het strand

Zondag 9 september
11uur: eerste start op het water
Ongeveer 15u30: terug op het strand
17u: prijsuitreiking

1ste manche Q-CUP 19 augustus in WVD Mechelen

1ste manche Q-CUP 19 augustus in WVD Mechelen

De Q-cup komt er weer aan!!

Vanaf 19 augustus start het circuit in WVD Mechelen.

Adres: Eglegemweg 8, 2811 Hombeek
Eetmogelijkheid: broodje 1,60€ - spaghetti 5.5€ graag op voorhand reserveren via an@vyf.be.

 

Inschrijven en info »

Henri Demesmaeker en Philip Hendrick voorlopig 3de in SL 16 op ISAF Youth!

Henri Demesmaeker en Philip Hendrick voorlopig 3de in SL 16 op ISAF Youth!

Na 4 wedstrijddagen en 9 reeksen staan Henri Demesmaeker (11 jaar!) en Philip Hendrick op een schitterende 3de plaats we hopen van harte dat zij deze plaats kunnen vasthouden de resterende 2 wedstrijddagen met 3 nog races te varen.

Bij de laser radial boys staat Levi Slap op dit moment 25ste op 58 deelnemers en bij de girls staat Laura Van de Loock 25ste op 42. In de 420 staan Stijn Van Hoye en Quinten Lootens voorlopig 16 op 30 deelnemende teams. Daan Vandormael en Emile Vanholsbeke bezetten de 19de plek op 24 boten. Bij het windsurfen op de RS:X plank staat Edward Filliers in de tussenstand op 24ste plaats op 30 deelnemers.

Alle info en resultaten via »

Persbericht: Bloso-website “Onze Olympiërs”

Persbericht: Bloso-website “Onze Olympiërs”

Op de Bloso-website is een nieuwe webpagina "Onze Olympiers" toegevoegd.
Via deze pagina vindt u alle info terug omtrent de Vlaamse Olympische atleten. Bekijk deze webpagina hier.

Het volledige persbericht vindt u hier »

Evi en Wannes vanaf vandaag in actie op Londen 2012!

Evi en Wannes vanaf vandaag in actie op Londen 2012!

Vandaag om 13:10 uur Belgische tijd beginnen voor Evi Van Acker de Olympische Spelen echt! Ze moet vandaag 2 wedstrijden varen. De tweede race staat gepland om 14:40 uur.

Zoals ze zelf zegt op haar website: "Ze is er klaar voor en heeft er zin in!"

Ook Wannes Van Laer start vandaag zijn in laser standard. De eerste race wordt gevaren om 13:00 uur en om 14.30 gaat zijn tweede wedstrijd van start.

Sigrid Rondelez, die uitkomt in de Olympische RS:X windsurf discipline, komt pas vanaf morgen in actie.

Wij alvast supporteren met hart en ziel!

Volg de Olympische Zeilers via:

http://www.sporza.be/cm/sporza/Londen_2012/OS_live

http://www.london2012.com/sailing/event/laser-radial-women/phase=saw103901/index.html

http://live.2012.sailing.org/Event/ISAF_Olympic_Sailing_Blog

http://twitter.com/ISAFupdates#

 

Evi Van Acker sterk gestart op eerste wedstrijddag op Olympisch water!

Evi Van Acker sterk gestart op eerste wedstrijddag op Olympisch water!

Evi Van Acker is in Weymouth derde geworden in de eerste regatta van de Laser Radial op de Olympische Spelen van Londen. Aan de eerste boei kwam ze pas als 12de door, maar daarna rukte ze snel op. De zege in de regatta ging naar de Ierse Annalise Murphy, voor de Litouwse Gintare Scheidt. De Nederlandse Marit Bouwmeester, die afgelopen december Van Acker van de wereldtitel hield, finishte als 6de.
In de tweede race lag Evi tot halverwege de wedstrijd 1ste, maar is ze als 2de gefinisht opnieuw na de Ierse Analise Murphy. In deze tweede race werd Marit Bouwmeester derde.
Het voorlopige klassement ziet er als volgt uit: op de eerste plaats Annalise Murphy met 2 punten, op de tweede plek Evi Van Acker met 5 punten en op de derde plaats met 9 punten staat Marit Bouwmeester.

Wannes Van Laer van zijn kant is in de Laser de competitie begonnen met een 19de plaats. Halfweg lag hij op de 25e plaats, waarna hij nog wat posities goedmaakte. De snelste in de openingsregatta was de Argentijn Juan Ignacio Maegli Aguero. In zijn tweede wedstrijd werd Wannes 26ste. In totaal komt hij hiermee op een voorlopige 21ste plaats met 45 punten.

Morgen staan voor beiden opnieuw 2 races op het programma, met de eerste start om 13.00 uur voor Evi Van Acker.

Volg onze Olympische zeilers via:

http://www.sporza.be/cm/sporza/Londen_2012/OS_live

http://www.london2012.com/sailing/event/laser-radial-women/phase=saw103901/index.html

http://live.2012.sailing.org/Event/ISAF_Olympic_Sailing_Blog

http://twitter.com/ISAFupdates#

 

Evi Van Acker nog steeds op 2de plek na 4 races op de Olympische Spelen!

Evi Van Acker nog steeds op 2de plek na 4 races op de Olympische Spelen!

Evi Van Acker is vandaag in haar 3de race 3de geworden, na Britse Alison Young die tweede werd en de Ierse Murphy die opnieuw eerste werd.
In de tweede race had Evi het wat moeilijk in het eerste deel van de wedstrijd maar kon toch nog opklimmen naar de 8ste plek. Winst was opnieuw voor Analise Murphy, de Britse Young werd opnieuw tweede en de Chinese Xu Lija werd derde.


Na deze 2 wedstrijddagen en 4 races ziet het klassement er voorlopig als volgt uit: op de eerste plaats Annalise Murphy met 4 punten, op de tweede plek Evi Van Acker met 16 punten, op de derde plaats Marit Bouwmeester met 18 punten. Alison Young klimt naar een 4de plek met 21 punten.

Morgen vaart Evi opnieuw 2 races, waarbij de eerste start voorzien 13.00 uur.

Sigrid Rondelez 19de na eerste wedstrijddag op de Olympische Spelen.

Sigrid Rondelez is vandaag gestart in de RS-X klasse op het Olympische water te Weymouth. Ze is in haar eerste wedstrijd 18de geworden. De Israëlische Korsiz Le won deze race, de Spaanse Alabau Neira en de Oekraïense Maslivets Olha werd derde.
In de tweede race werd Sigrid 21ste. De Spaanse Alabau won, de Poolse Noceti-Klepacka Zofia en de Korsiz Le derde.
In het voorlopige klassement komt Sigrid hiermee een 19de plek met 39 punten. Plaats 1 wordt ingenomen door Alabau met 3 punten, plek 2 is voor Korsiz en plaats 3 is voor de Noceti-Klepacka met 7 punten.
Morgen surft Sigrid opnieuw 2 reeksen, waarbij de eerste start om 15.30 uur is.
Volg Sigrid Rondelez via:
http://www.london2012.com/sailing/event/rs-x-women/phase=saw102903/index.html

 

Wannes Van Laer van heeft vandaag in zijn derde race een 29ste plek behaald en in zijn vierde race een 26ste plaats. In de voorlopige stand na 4 races komt hij hiermee op een 25ste plaats met 100 punten. De Australische Tom Slingsby staat eerste met 11 punten, op 2 staat de Cyprioot Kontides Pavlos met 15 punten en derde is de Zweed Myrgren Rasmus met 25 punten. Morgen staat zijn 5de en 6de race op het programma, met eerste start om 13.10 uur.
Volg Wannes Van Laer via:
http://www.london2012.com/sailing/event/laser-men/phase=sam004905/index.html

Sigrid Rondelez heeft minder goede 2de wedstrijddag op OS

Sigrid werd vandaag 19de in haar 3de wedstrijd van de Olypische regatta. In de 2de race van de dag ging het fout bij de start, ze kreeg een OCS.

Hierdoor staat Sigrid op een 22 plaats in het voorlopige klassement. Op 1 staat nog steeds de Spaanse Alabau, op 2 de Israëlische Korsiz en op 3 staat de Duitse Delle.

Morgen, donderdag vaart Sigrid haar 5de (om 15.15 uur) en 6de race (om 16.05 uur).

Na 3 wedstrijddagen op de OS staat Evi nog steeds op plaats 2!

Na 3 wedstrijddagen en 6 races staat Evi nog steeds op een 2de plek in het voorlopige klassement (met 1 aftrek) met 14 punten. De Ierse Murphy blijft eerste met slechts 2 punten minder (12 punten), en de Nederlandse Bouwmeester staat met 19 punten derde.
Met een sterke eindsprint won Evi haar 5de race op de Olympische Spelen. De Briste Young werd tweede en de Litouwse Scheidt derde. In de 6de wedstrijd van het Olympische toernooi werd Evi 5de na een prachtige inhaalrace! Deze wedstrijd werd gewonnen door Bouwmeester, de Tsjechische Fenclove werd tweede en de Israëlische Edelman 3de.
Morgen is er een rustdag. Evi hervat in haar laser de wedstrijden op vrijdag.

Het nieuwe O'Neill-lakehouse is een feit!

Het nieuwe O'Neill-lakehouse is een feit!

Windsurfing Deinze heeft zijn clubhuis aan het wateroppervlak Florizoone langs de Oudenaardse Steenweg volledig vernieuwd. Wat begonnen is met een kleine opfrissing van de keuken is uitgelopen tot een volledige rennovatie van het interieur.

Lees het volledige artikel in het Nieuwsblad »

Quiksilver High Performance Longboard Contest brengt surfgeschiedenis naar Bredene

Quiksilver High Performance Longboard Contest brengt surfgeschiedenis naar Bredene

De voorspellingen zien er voor de eerste dag van de 'waiting period' al classic uit, dus geeft de werkgroep golfsurfen (BSF) een GO voor de Quiksilver High Performance Longboard classic op donderdag 17 mei te Twins Bredene!

Online inschrijven kan nog tot woensdagmiddag 14u, en donderdagochtend ter plaatse tussen 8u30-9u, 9u15 is er meeting met alle deelnemers, 9u30 de eerst mogelijke start.

De wedstrijd is het best te volgen vanaf het terras van Surfclub Twins Bredene. Zit je vast thuis, dan kan je de scores live volgen via www.surfingbelgium.be. foto's en comments via @surfingbelgium of www.facebook.com/surfingbelgium.

Op de website van de mediapartner swell magazine kan je na de wedstrijd een volledig verslag lezen met de beste foto's.

De Quiksilver High Performance Longboard Contest is een niet te missen spektakel dat golfsurfen in zijn puurtste vorm toont, zoals het al eeuwen geleden in de Hawaïaanse golven gedaan werd!

Volg de wedstrijd live online via www.surfingbelgium.be > live »

Michael Schmitz wint de Quiksilver Longboard Classic!

Michael Schmitz wint de Quiksilver Longboard Classic!

Na het beklimmen van de duin aan Twins Bredene en het zien van de zee was op vele gezichten een lichte teleurstelling te lezen. De voorspellingen gaven 1,4 meter bij 7 seconden en een licht aflandige wind, wat epic condities zou moeten geven, maar die waren er jammer genoeg niet! Eens in het water was de teleurstelling al snel vergeten dankzij de kleine maar zeer cleane condities. Perfect om te laten zien welke standjes allemaal mogelijk zijn op de nose van je board.

Lees verder op de BSF pagina's »

Mooie prestaties van de Belgische 420 teams op de Dutch Youth Regatta

Mooie prestaties van de Belgische 420 teams op de Dutch Youth Regatta

Dit weekend vond in Workum de Dutch Youth Regatta plaats. Aan de start verschenen 40 teams uit acht verschillende landen. De wedstrijd zelf werd in wisselende weersomstandigheden gevaren. De lichte wind zorgde voor een zeer technische wedstrijd. Ondanks deze omstandigheden stonden onze Belgische teams hun mannetje en behaalden twee podiumplaatsen. Thomas Van den Bossche & Vincent Dergent behaalden een tweede plaats, Bart van den Hondel & Stijn Van Hoye eindigden als derde.

Alle resultaten kunt u hier terug vinden »

Verslag finale scholenkampioenschap

Gisteren op woensdag 23 mei was het eindelijk zover. De finale van het scholenkampioenschap in de spuikom van Oostende. Hier kwamen de geselecteerde deelnemers van de voorrondes het tegen elkaar opnemen om te strijden voor de titel.

Doordat de besten het tegen elkaar kwamen opnemen was de wedstrijd van hoog niveau en waren de manches soms heel spannend mede doordat veel van deelnemers soms erg aan elkaar gewaagd waren. Met tactiek en uithouding moest er dan geprobeerd worden om van de anderen de bovenhand te krijgen.

Uiteindelijk surften de 21 deelnemers 4 manches in het relatief koude weer als we de temperaturen vergelijken met die van in het binnenland of de kempen. Het matig en koude zeebriesje zorgde er gelukkig wel voor dat er af en toe ook nog eens geplaneerd kon worden.

De resultaten van het scholenkampioenschap zijn hier te vinden »

Grens kleine ondernemersregeling van 5.580 euro naar 25.000 euro?

Grens kleine ondernemersregeling van 5.580 euro naar 25.000 euro?

Vanuit het Kabinet van federaal minister van Financiën Steven Van Ackere klonk half mei mogelijk goed nieuws voor sportclubs. Op zijn Rerum Novarum-toespraak in Genk kondigde hij namelijk aan dat hij de vrijstellingsdrempel wil optrekken van 5.580 euro naar 25.000 euro. (Bron VSF Dynamoproject)

Meer info »

Aandacht bij het binnenvaren haveningang Blankenberge

Aandacht bij het binnenvaren haveningang Blankenberge

Tot einde juni 2012 worden drie meetinstrumenten uitgelegd op de bodem te westen van de haveningang van Blankenberge (Afmetingen: 3.0 m x 2.8 m x 2.8 m)

Meetinstrument 1: 51°18.82' N - 003°05.86' E
Wordt gedekt door west-kardinale boei "WL 2" in positie 51°18.81' N - 003°05.84' E
Meetinstrument 2: 51°18.88' N - 003°06.07' E
Wordt gedekt door oost-kardinale boei "WL 3" in positie 51°18.89' N - 003°06.09' E
Meetinstrument 3: 51°18.87' N - 003°05.83' E
Wordt gedekt door noord-kardinale boei "WL 1" in positie 51°18.88' N - 003°05.82' E

Alle scheepvaart wordt verzocht op ruime afstand te passeren

Van Laer Sailing heeft deze maand voor de leden van de Vyf het TackTick Micro Compass T060 in de aanbieding!

Van Laer Sailing heeft deze maand voor de leden van de Vyf het TackTick Micro Compass T060 in de aanbieding!
Het TackTick Micro Compass T060 is een zeer nauwkeurig en duidelijk afleesbaar race kompas. Het wordt gevoed door zonnencellen en is daardoor eenvoudig te plaatsen en weg te nemen. Volledig waterdicht en schokbestendig. Het scherm is goed afleesbaar door de grote cijfers en de grote kijkhoek. Het Tacktick Micro Compass T060 wordt geleverd met montageplaat en beschermhoes.

Nu TackTick Micro Compass T060 van € 333,00 voor € 285,00!!

Bestel hem snel in onze online shop »

Update van Bert Bossyns

Update van Bert Bossyns
Dat was me een race, die Marie Agnès Péron Trophée. 48 uur supergeconcentreerd in een medium tot flauwe windrange. 
Onze weerman Fritz Buyl tekent een heel ander weerbeeld voor de volgende race: de klassieker Mini Fastnet.

Morgen varen we de proloog en zondag om 13 uur gaan we van start, richting Ierland. Ik mik op een goed resultaat, natuurlijk, maar ook op de verbetering in het totaalklassement van de Tarnsat 6.50 zeilers.

Lees hier zijn volledige NIeuwsbrief »

Aanvraag ICC

Aanvraag ICC

Wij wijzen jullie erop dat tijdens de verlofperiode van 21 juli tot 21 augustus het mogelijk is dat de levering van de ICC-kaartjes iets meer tijd in beslag zal nemen. Dit komt door verminderde beschikbaarheid van personeel bij de diverse actoren. Daarom raden wij aan alle aanvragen die voor 21 juli kunnen worden ingediend, ook effectief door te sturen zodat deze nog tijdig verwerkt kunnen worden.

Boekvoorstelling wereldomzeiling

Boekvoorstelling wereldomzeiling

Vrijdag 22/06/2012 om 20u30 vindt de boekvoorstelling wereldomzeiling plaats van Els Heyvaert en Christian Van Kerckhove.
Deze zal doorgaan in het clubhuis van Royal Scarphout Yachtclub Blankenberge.

Klik hier voor de affiche »

Aanvraag ICC

Aanvraag ICC

Wij wijzen jullie erop dat tijdens de verlofperiode van 21 juli tot 21 augustus het mogelijk is dat de levering van de ICC-kaartjes iets meer tijd in beslag zal nemen. Dit komt door verminderde beschikbaarheid van personeel bij de diverse actoren. Daarom raden wij aan alle aanvragen die voor 21 juli kunnen worden ingediend, ook effectief door te sturen zodat deze nog tijdig verwerkt kunnen worden.

Bert Bossyns start vandaag in de Trophée Marie Agnes Péron

Bert Bossyns start vandaag in de Trophée Marie Agnes Péron

Bert Bossyns start vandaag in de Trophée Marie Agnes Péron. Deze wedstrijd zeilt hij solo op de Netwerk, de BEL 821, in een vloot van 55 serieboten. “Het venijn zit deze keer niet in de staart van de wedstrijd, wel in de periode vlak na de start.” Vertelt Bert. En nog veel meer ook, vlak voor hij in het water duikt om de bootbodem schoon te sponzen.

Lees hier zijn Nieuwsbrief »

Volg Bert Bossyns met zijn voorbereidingen op de Transat 650 in 2013!

Volg Bert Bossyns met zijn voorbereidingen op de Transat 650 in 2013!
Het 'Sailing Across - powered by Netwerk - project' omhelst de voorbereidingen van Bert op zijn deelname aan de Transat 650 2013! Een solo transatlantische zeilrace tussen Frankrijk en Guadeloupe!
Afgelopen zaterdag startte hij in de Porinchet Sélect: 
Het startschot van de Porinchet Sélect is niet alleen het begin van een eerste race. Maar ook van een Sailing Across campagne over twee jaar. Met een nieuwe, perfect uitgeruste boot: de Nacira 6.50. Die Neptunus himself doopte tot de NETWERK.

Er kwam een professionele omkadering samen met - en dank zij NETWERK. En een trouwe reeks van structurele en logistieke sponsors. 

Volg Bert via zijn website www.bertbossyns.be      

Lees hier zijn nieuwsbrief »

Het VYF Talent Team zet zich in de kijker op de Europacup te Martigues

Het VYF Talent Team zet zich in de kijker op de Europacup te Martigues

Op de eerste internationale competitie van dit seizoen liet het  VYF Talent Team meteen zien dat ze er volledig klaar voor zijn. In de Laser Radial klasse veroverde Levi Slap de eerste plaats, Tom Pelsmaekers de vijfde plaats en de andere leden van het gold team eindigden binnen de top 20. Ook bij de vrouwen -18 jaar behaalde het VYF Talent Team met Laura Van De Loock een derde plaats. Dit in een sterk deelnemersveld van 220 zeilers.

In de Laser 4.7 klasse behaalde het VYF Talent Team twee top 10 plaatsen. Kevin Bonnevie werd 5de en Maite Carlier 8ste op een totaal van 125 deelnemers.

Deze prestaties beloven een schitterend seizoen en we kijken uit naar hun volgende deelname aan de United 4 te Medemblik (NL).

 

Alle uitslagen kunt u hier vinden. »

Disciplineoverschrijdende module 2A instructeur B/trainer B

Disciplineoverschrijdende module 2A instructeur B/trainer B

Wie zich als initiator verder wenst op te leiden om instructeur B (recreatief) of trainer B (competitief) zeilen te worden kan zich nu reeds inschrijven!

De module 2A is disciplineoverschrijdend en kan dus gevolgd worden voor zowel zwaardboten, catamaran, windsurfen en kitesurfen. Deze module is geldig voor wie instructeur B of trainer B wenst te worden.

De lessen gaan door op 17, 18 en 24 november 2012 te Nieuwpoort met examen op zaterdag 8 december 2012.

Vragen? ilse@vyf.be of 09/243.11.24.

Meer info en inschrijven! »

Kabelroute Oostende - Thorntonbank

Kabelroute Oostende - Thorntonbank

Gelieve uw clubleden in te lichten betreffende de Berichten aan Zeevarenden nummer 07 /119 (Kabelroute Oostende-Thorntonbank-C-power windmolenpark fase III - uitleggen export B kabel) en nummer 08/135 ( kabelroute Oostende-Thorntonbak - C-power windmolenpark Fase III - ingraven export B kabel)

Bij deze werkzaamheden worden veiligheidsperimeters ingesteld, die een veilige scheepvaart garanderen.

Steven Van Broeckhoven is klaar voor het nieuwe seizoen

Steven Van Broeckhoven is klaar voor het nieuwe seizoen

Wereldkampioen Freestyle Steven Van Broeckhoven trainde deze winter drie maanden in Zuid-Afrika. "Om aan mijn nieuw materiaal van JP en Neil Pryde gewoon te raken", vertelt hij. Deze movie bewijst dat die aanpassing meer dan behoorlijk liep en Steven klaar staat om zijn titel met hand en tand te verdedigen dit seizoen!

Wij wensen hem veel succes toe!

Klik hier voor Steven zijn video! »

RIS - Digitale vaarkaarten

RIS - Digitale vaarkaarten

Via het River Information Services (RIS) kunt u gratis digitale vaarkaarten verkrijgen. Voor de gebieden: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Servië.

In de toekomst zullen er meer landen en gebieden beschikbaar worden.

Meer informatie bij: Water info »

Aanvraag immatriculatieplaten

Aanvraag immatriculatieplaten

Voortaan kan met eenzelfde aanvraagformulier een vlaggenbrief (of de vernieuwing ervan) en/of een immatriculatieplaat worden aangevraagd. Sinds kort kan de aanvraag digitaal gebeuren, dus hoeft men niet meer naar een loket te gaan. De betaling gebeurt via overschrijving en het aanvraagformulier wordt opgestuurd naar één van de loketten. Meer informatie hierover op de site van FOD Mobiliteit en Vervoer.

Open hier rechtstreeks het aanvraag formulier »

Eetproblemen in de topsport

Eetproblemen in de topsport

Om deze problematiek sneller te detecteren en topsporters te kunnen doorverwijzen, heeft Bloso een expertisegroep gevormd dankzij een samenwerking van voeding-, psychologische- en sportexperten. Deze expertisegroep is gericht naar zowel trainers, sporters als hun ouders.
Ook heeft Bloso een meldpunt opgericht waar u met vragen of problemen terecht kunt. Meer informatie vindt u terug op de Bloso website.

Klik hier voor de flyer »

MICHIEL VAN ACKER WINT PHILIPS O’NEILL GROMS CHALLENGE

MICHIEL VAN ACKER WINT PHILIPS O’NEILL GROMS CHALLENGE

29 deelnemers, topgolven, wind uit de juiste richting en een strakke organisatie door BSF - De werkgroep golfsurfen van de Vlaamse Yachting Federatie, en Surfers Paradise, meer kun je in België niet verwachten!

De dag begon grauw en grijs maar eindigde met een knaller van formaat. Met de Nederlanders in Frankrijk voor de NK toerstop in Vieux-Boucau was de titel dit jaar weggelegd voor jong Belgisch bloed, na Jelle de Roode vorig jaar. Michiel Van Acker surfte zich in een paar jaar naar de absolute gromtop en pakte zijn eerste overwinning!

Bekijk alle heats opnieuw via de BSF live pagina en bekijk de foto's van de deelnemers via de BSF facebook pagina (Tekst & foto: Wouter Struyf)

Lees verder op de BSF website »

Drie van onze clubs ontvangen de Blauwe Vlag

Drie van onze clubs ontvangen de Blauwe Vlag

Met trots kunnen wij u melden dat KYCN, RBSC en Port Aventura de Blauwe Vlag hebben ontvangen. De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitskeurmerk en staat garant voor kwaliteitsvol duurzaam toerisme aan de kust en binnenwateren.

Vindt hier alle informatie over de Blauwe Vlag »

De applicatie van Sportdatabank Vlaanderen is er!

De applicatie van Sportdatabank Vlaanderen is er!

Na het succes van de website, is er nu ook een gratis applicatie beschikbaar.
Momenteel is deze beschikbaar voor IPhone, IPad en Android toestellen.
Eind mei volgt de App voor Windows Phone toestellen. 

Deze applicatie bevat ook extra functionaliteit ten opzichte van de website:

 • zoeken van op "huidige locatie"
 • routenavigatie naar een adres van een sportclub of sportinfrastructuur
 • opslaan van voorkeursinstellingen (bv. vaste sporttak, postcode of infrastructuurtype)

Apple App Store      Android Google Play

Meer informatie op de website van Sportdatabank Vlaanderen »

Ben je tussen 15 en 25 jaar, neem dan nu deel aan het zeilavontuur van je leven

Ben je tussen 15 en 25 jaar, neem dan nu deel aan het zeilavontuur van je leven

Stap dan aan boord van het 70 meter lange zeilschip de Gulden Leeuw. Samen met 56 jongeren uit 7 verschillende landen maak je een reis van 17 dagen. Op 21 juli vertrek je in Falmouth (UK), passeer je langs Amsterdam (NL), Aalborg (DK), Halmstad (SE) en kom je op 7 augustus aan in Rostock (DE).

Klik hier voor alle informatie »

Falcon Youth Team zet zich in de kijker op Eurocat, Carnac

Falcon Youth Team zet zich in de kijker op Eurocat, Carnac

Afgelopen week hebben twee jeugdteams van het Falcon Youth Team hun eerste internationale wedstrijd gezeild. De Eurocat in Frankrijk, waar ze een schitterende indruk hebben nagelaten! Een 4de en 15de plaats in de C1 klasse en 3de in de long distance wedstrijd, seconden na ex-Olympier en AC45 zeiler Darren Bundock, toont hun potentieel al vroeg in het seizoen.

Komende maand staan de Gaastra Cup (F16) en het Open Belgisch Kampioenschap op het programma. We kijken vol verwachtingen uit naar hun prestaties.

Meer info hier »

Uitslagen United 4 te Workum

Uitslagen United 4 te Workum

De Belgen hebben zich in Nederland nog maar eens in de picture gezet.
Zij behaalden goede prestaties in de verschillende klassen:

In de Laser Radial klasse behaalde Wiliam De Smet een 8ste plaats.
Bij de Laser 4.7 behaalde Kévin Bonnevie een 7de plaats.
In de Optimist klasse behaalde Miel Verstraete een 6e en Simon De Gendt een 11de plaats.
Ook behaalden we een Belgisch podium in de Europe klasse. Met op de 1ste plaats Jasper Simoens, als 2de Robbe van Hoye en op de 3de plaats Mauro Declerck.
Daarnaast werden in de 420 klasse ook de eerste twee plaatsen door onze Belgen veroverd. De 1ste plaats werd veroverd door Quinten Lootens en Stijn van Hoye, de 2de plaats was voor Thomas van den Bossche en Vince Dergent.
In de 470 klasse werden Corentin Demanet en Quinten Lauwers 2de.
En in de klasse Cadet werden Nele de Munck en Laura Spittaels ook 2de.

Alle wedstrijden en uitslagen zijn te volgen op de United 4 website »

Evi Van Acker wint sportaward stad Gent

Evi Van Acker wint sportaward stad Gent

Vrijdag 4 mei heeft Evi Van Acker de award in ontvangst mogen nemen voor de meest verdienstelijke sportprestatie van stad Gent.
Zij werd geselecteerd uit volgende 9 kandidaten:

 • Melissa Dupré
 • Jean-Pierre Junior Bauwens
 • Evi Van Acker
 • Seppe Van Holsbeke
 • André Wagener
 • Gent Rugby Football Club
 • Els Vancompernolle
 • Barbara Nelen
 • Valérie Vermeersch
 • Lees hier het volledige verslag »

  Bert Bossyns startte gisteren in de UK Fastnet

  Bert Bossyns startte gisteren in de UK Fastnet
  Wie Fastnet zegt, denkt ongetwijfeld aan veiligheid. Vincent en ik startten gisteren in een legendarische race: die van Plymouth naar de Fastnet rots en via een stukje Ierse kust terug naar de grootste stad van Devon. 565 zeemijlen ver.

  Het was een groot genoegen om Bob Salmon aan boord te mogen ontvangen in de voorgaande week met de veiligeheidscontroles. De man startte 60 jaar geleden met de Mini Transat en feliciteerde me voor de kwaliteit van de NETWERK uitrusting.

  Lees hier zijn volledige Nieuwsbrief »

  North Sea Cup Oostende

  North Sea Cup Oostende

  Afgelopen weekend is de North Sea Cup in Oostende doorgegaan.  Op deze schitterende wedstrijd worden er zoals elk jaar veel surfdisciplines waaronder RS:X, bic Techno en raceboard vertegenwoordigd. De fotos kunt online bekijken op de website varen en de resultaten staan vanaf ook online in onze surfkalender.

  Laagdrempelige sportclub

  Laagdrempelige sportclub

  41 federaties verbonden zich tot nu toe aan laagdrempeligesportclub.be en promoten de website op een actieve manier. VSF wil deze federaties informeren hoe ze de website en bijhorende tips blijvend kunnen promoten.

  Is bij jouw sportclub iedereen welkom en wil je dat ook zo uitdragen? Of wil jouw club nieuwe leden aantrekken, maar lukt dat niet zo goed? Of wil je juist werken aan een "iedereen is welkom-gevoel"?

   

  Lees hier de volledige Nieuwsbrief »

  Sigrid selecteerbare atleet op RS:X voor Londen 2012

  Sigrid selecteerbare atleet op RS:X voor Londen 2012

  Zaterdag vaarde ook Sigrid Rondelez haar laatste 2 races in de Gold Fleet. Zij sloot haar WK af op een 30ste plek, maar wat nog veel belangrijker is dat zij hiermee 18de land eindigde.

  Om België als land te selecteren voor de Olympische Spelen diende zij op zijn minst twintigste land te eindigen. Sinds april dit jaar trainde Sigrid volop om een Olympische selectie af te dwingen. Met deze prestatie komt ook Sigrid op de lijst van selecteerbare atleten voor de Olympische Spelen. Sigrid, vanuit de VYF proficiat met deze mooie prestatie!

  Meer info op de website van Sigrid »

  IRC Regels 2012 online

  IRC Regels 2012 online

  De nieuwe IRC regels voor 2012 zijn gekend.

  Meer informatie »

  Surfjobs bij Surfers Paradise

  Surfjobs bij Surfers Paradise

  Surfers Paradise zoekt toffe surfcamp instructeurs voor de maanden juli & augustus 2012. Vereisten zijn gebrevetteerd VYF instructeur / regent-Lic Lo en + 18 jaar M/V met een correct NL taalgebruik. Als Lesgever ben je gepassioneerd door watersporten, zee, zon en strand en ook gemotiveerd om die passie aan jongeren door te geven!

  Meer informatie op de website van Surfers Paradise »

  Olympische Spelen Londen

  De Britse overheid infomeert u met hun folder over de toegang van pleziervaart tot de monding van de Thames gedurende de Olympische Spelen in Londen.

  Bekijk hier de infofolder »

  Q-cup 2012

  Q-cup 2012

  De Q-cup 2012 wordt de Van Laer Sailing Q-cup. Van Laer Sailing wordt de hoofdsponsor van dit recreatieve optimistencircuit. Van Laer Sailing schenkt dan ook de hoofdprijs voor de winnaar van het Q-cup klassement: een nieuwe complete wedstrijdoptimist, die 1 jaar gratis te gebruiken is. De data 2012 en draaiboek zijn al bekijken op onze website.

  Q-cup web »

  Vademecum van de pleziervaart in België

  Vademecum van de pleziervaart in België

  Sinds 1 februari 2012 is er een nieuwe versie beschikbaar van 'het vademecum van de pleziervaart in België'.
  In dit vademecum vindt u een beknopt overzicht van de vereiste certificaten, de voorwaarden voor aangifte en de plaatsen waar u ze kan verkrijgen.
  Het vademecum is dus een stappenplan voor de pleziervaart in België.

  Het vademecum kan u hier vinden. »

  BSF ontvouwt z'n 2012 plannen

  BSF ontvouwt z'n 2012 plannen

  Lente in de lucht en plannen op tafel! De Belgische Surf Federatie - de werkgroep golfsurfen van de Vlaamse Yachting Federatie - wisselde zijn logo, website en facebookpagina, maar blijft de vaste waarden van vorig jaar behouden in zijn 2012 kalender

  Wedstrijden op eigen zandbanken voor grommets en longboards, het BK blijft het hoogtepunt van het wedstrijdjaar en kiest wederom voor de Franse banken, dit jaar te Mimizan. 

  De ondersteuning voor de jonge surfers is er via het subsidiëren van de clubteams, die via het Ticket to Eurosurf project kunnen doorstromen naar het Europees landenkampioenschap Eurojunior, dat dit jaar plaats heeft te Lacanau. 

  Internationaal erkend jurylid en Bloso erkende initiator kan je worden via de opleiding voor juryleden en lesgevers. 

  Ontdek alles over de golfsurfwerking op de BSF pagina's »

  Algemene Vergadering 10 maart 2012

  Algemene Vergadering 10 maart 2012

  Op de Algemene Vergadering afgelopen zaterdag werden als bestuurders verkozen voor een mandaat van twee jaar: Cleeren Frank, De Baere Max, De Brouwere Vincent, De Wannemaeker Bruno, Lauwerier Albert, Lescrauwaet Alain, Melis Jos, Van Hooreweghe Bart en Vekemans Leo.
  BISC, Europe Sailing Team en Knokke Sports werden aanvaard als effectief lid.

  Enige Belgische junior surfwedstrijd bereidt jeugd voor op EK in Frankrijk

  Enige Belgische junior surfwedstrijd bereidt jeugd voor op EK in Frankrijk

  De trainingsstages ter voorbereiding van Eurojunior dit najaar volgen elkaar snel op maar enkel tijdens de Philips O'Neill Groms Challenge in Knokke-Heist kunnen de Belgische beloften zich met elkaar meten op een surfwedstrijd zoals bij de profs.

  Een live score systeem laat de surfboys en -girls meteen hun punten weten. Een fotograaf en cameraman leggen alle actie vast en misschien scoren de surfertjes wel hun eerste foto in Swell of in de krant. Deelnemen blijft echter belangrijker dan winnen en daarom zijn er prijzen voor iedereen!

  Lees verder op de wedstrijd pagina »

  Dag van de Sportclubbestuurder

  Dag van de Sportclubbestuurder

  Op zaterdag 14 april 2012 organiseert het Dynamo Project de dag Dag van de Sportclubbestuurder in Limburg (Hasselt).

  De Dag van de Sportclubbestuurder wordt erkend als decretale bijscholing voor coördinatoren van Vlaamse sportfederaties (ADC en STC/STCR) voor 3 uur. Zoals steeds wordt de Dag van de Sportclubbestuurder in elke provincie georganiseerd en ben je zelf ook welkom op de verschillende edities (Hasselt 14/04, Brugge 23/06, Wilrijk 22/09, Gent 13/10 en Leuven 27/10). U kan de folder hier terug vinden.

  Voor meer info (het programma en de inschrijving) klikt u hier:

   

  Evi Van Acker wint Oost-Vlaamse sporttrofee!

  Evi Van Acker wint Oost-Vlaamse sporttrofee!

  Evi Van Acker viel vrijdagavond tweemaal in de prijzen. Ze mocht de Oost-Vlaamse sporttrofee en de publieksprijs in ontvangst nemen. Eerder dit jaar won ze al het Vlaams sportjuweel en werd ze uitgeroepen tot de 'Strafste Gentenaar'.
  Evi ging in de uitslag Julie Croket (artistieke gymnastiek) en Ilse Heylen (judo) vooraf. Hiermee bekroont de provincie Oost-Vlaanderen Evi voor een uitstekend 2011.

  VYF wenst Evi van harte proficiat met haar trofee en wenst haar veel succes met haar komende wedstrijden!

  De drempel van uw sportclub verlagen?

  De drempel van uw sportclub verlagen?

  Alle antwoorden op deze vraag kan u vinden op www.laagdrempeligesportclub.be

  Deze online gids is ontwikkeld door de Vlaamse Sportfederatie. En is bedoeld voor sportclubs die hun eigen drempels willen verlagen. Op de website krijgt u inzicht in de bestaande drempels, vindt u oplossingen en praktische tips om deze participatiedrempels weg te werken.

  Laagdrempeligesportclub.be is opgebouwd rond zes thema's. Namelijk sportclubcultuur, communicatie, inschrijving, financiën, toegankelijkheid en begeleiding. Per thema vindt u informatie en praktische tips. Daarnaast staat de site vol met goede voorbeelden, interessante filmpjes en bruikbare documenten.

  WK Windsurfen RS:X 2012 van start te Cadiz.

  WK Windsurfen RS:X 2012 van start te Cadiz.

  Op 22 maart gaan de eerste races van start op het Wereldkampioenschap Windsurfen RS:X, te Cadiz, Spanje.

  Sigrid Rondelez, die haar selectie beet heeft voor de Olympische Spelen, komt voor het eerst weer in competitie na haar WK te Perth in december 2011. Er is in Cadiz een sterk deelnemersveld aanwezig, bestaande uit 80 atleten uit 37 verschillende landen.

  We duimen volop voor Sigrid!

  Volg alles live op de voet via deze link.

  Incidenten op zee

  Incidenten op zee

  Met het nieuwe seizoen voor de deur is het belangrijk dat de leden van uw club de juiste noodnummers bij zich hebben. Bij incidenten op zee of Search & Rescue (SAR) acties, is het MRCC Oostende het centrale meldpunt. Zij zijn te bereiken op het nummer 0032 (0) 59.70.10.00 of via VHF op de kanalen 9 - 16 - 67.

  Het is ook mogelijk om stickers met deze gegevens of de preventiebrochure pleziervaart aan te vragen bij de scheepvaartbegeleiding, die u als club kan uitdelen aan uw leden.

  Meer info vindt u op deze link en onder de rubriek water info op onze site.

  Bijscholingen in de kijker!

  Bijscholingen in de kijker!

  Het DynamoProject heeft weer een aantal interessante bijscholingen in de aanbieding. Voor meer informatie en de inschrijving klikt u op de gewenste bijscholing.

  (Bron: VSF DynamoProject)

  Is er in jouw sportclub aandacht voor vrijwilligersbeleid?

  Is er in jouw sportclub aandacht voor vrijwilligersbeleid?

  Zonder vrijwilligers geen sportclubs... moeten we dan toch niet méér aandacht hebben voor die vrijwilligers?

  Het jaar 2011 was het Europees Jaar van de Vrijwilligers, maar ook in 2012 heeft het Dynamo Project blijvende aandacht voor de vrijwilligers in sportclubs. Na een succes volle avond op 27 maart organiseert het Dynamo Project de thema-avond Vrijwilligers opnieuw op 19 juni 2012 in Zwijnaarde. Klik hier voor meer informatie over die avond of om je in te schrijven.

  (Bron: VSF DynamoProject)

  Wist u dat...

  Wist u dat...

  op 20 april de btw-aangifte van het eerste kwartaal ingediend moet zijn?

  Naast de doorgestuurde aangifte (die via de intervat-toepassing gebeurt), moet ook de verschuldigde btw de 20e op de rekening van de btw-administratie staan.

  Meer info over uw btw-aangifte vindt u hier.

  (Bron: VSF DynamoProject)

  Vragen en antwoorden van het examen stuurbrevet

  Vragen en antwoorden van het examen stuurbrevet

  De vragen en antwoorden van het vorige examen stuurbrevet op 10/03 staan online.

  U kan ze hier terug vinden, of op onze website onder de rubriek stuurbrevet - vaarbewijs bij puntje 8.

  Met de boot naar de Olympische Spelen?

  Met de boot naar de Olympische Spelen?

  Een belangrijke mededeling voor bezoekende pleziervaartuigen:

  Als u van plan bent om deze zomer met een pleziervaartuig naar Londen te gaan, is het essentieel dat u vooraf een ligplaats reserveert en bevestigt voordat u met uw tocht begint. In de bijgevoegde folder vindt u meer informatie en belangrijke contactgegevens.

  Meer info in de bijgevoegde folder »

  Melden van activiteiten aan het MRCC

  Melden van activiteiten aan het MRCC

  Het belang van de veiligheid op zee tijdens uw clubtraining of georganiseerde wedstrijd is van het grootste belang. Daarom is het verplicht dat voor elke georganiseerde training, wedstrijd of scholingsactiviteit waarbij je als club een derogatie wil aanvragen op artikel 37§1, je deze aanvraagt uiterlijk 3 weken op voorhand bij het het MRCC. Het MRCC Oostende is het centrale meldpunt voor Search & Rescue (SAR) acties of andere incidenten op zee.

  Via de VYF site kan je via het online formulier de aanvraag digitaal doorsturen naar MRCC. We hebben deze functie vanaf 2012 voorzien in samenwerking met MRCC, dit om meer uniformiteit te voorzien in de aanvragen van de clubs. Bij goedkeuring van de aanvraag zal MRCC het attest van derogatie aan de club bezorgen.

  De effectieve aanvang van de activiteit, en bij het beëindigen ervan, moet je ook de dag zelf melden aan het MRCC via de beschikbare nummers en frequenties. 

  Ga naar de MRCC pagina op de VYF site om je activiteit door te geven »

  Het VYF Talent Team in actie op de Europacup

  Het VYF Talent Team in actie op de Europacup

  Het VYF Talent Team start vandaag in de vierde manche van de Laser Europacup 2012 te Martigues. Er zullen in totaal 413 deelnemers uit 24 verschillende landen deelnemen. Voor de eerste wedstrijden is er een zachte wind voorspeld, maar zondag zou er een Mistral opsteken.

  We wensen hen alvast veel succes!

   

  Hun achties zijn hier te volgen »

  Nieuwe handleidingen beschikbaar

  Nieuwe handleidingen beschikbaar

  Het nieuwe surf- en zeilseizoen komt terug stilletjes op gang en de surf- en zeilkampen raken langzaam maar zeker terug opgevuld met nieuwe cursisten. Daarom pakken wij ook uit met 2 nieuwe handleidingen:

  - Meermansboten jeugdzeilen basis: deze is bedoeld als instap voor jonge matrozen die hun intrede willen maken in de wereld van het zeilen op een meermansboot.

  - Windsurfen - evolutie 2: deze handleiding is vanaf mei te verkrijgen bij de VYF en begeleidt jonge windsurfers bij hun kennismaking met de zee.

  Meer info en bestellen »

  BELIRC vergadering 29 maart 2012

  BELIRC vergadering 29 maart 2012
  Op donderdag 29/3/2012 om 20.00u gaat de jaarlijkse vergadering door van BELIRC, de vereniging van Belgische booteigenaars met een IRC meetbrief. 


  Op de agenda van de vergadering van 29/3 komen volgende punten aan bod.

  • Evoluties van het IRC systeem in 2012
  • Evolutie van de wedstrijdkalender en de General Sailing Instructions van het ONZK in 2012

  De vergadering is bedoeld voor alle Belgische booteigenaars, die wedstrijden varen onder het IRC meetsysteem, of die overwegen dat in de toekomst te gaan doen. Naast de booteigenaars zijn ook alle bemanningsleden mee uitgenodigd.


  Dankzij de tussenkomst van Optima, structurele sponsor van VYF, kan de vergadering doorgaan in de Auberge du Pêcheur, Pontstraat 41, 9831 Sint-Martens-Latem, waar we onthaald worden met een hapje en een drankje. Na het sportieve luik over IRC zeilen, zal Optima nog een uiteenzetting geven over haar activiteiten. Meer informatie over hun programma vindt u in hier.

  Meer info en inschrijven »

  Evi Van Acker genomineerd voor Oost-Vlaamse Sporttrofee 2011

  Evi Van Acker genomineerd voor Oost-Vlaamse Sporttrofee 2011Deze trofee wordt toegekend aan een sport(st)er, een team of een sportvereniging die tijdens het voorbije kalenderjaar buitengewone prestaties heeft geleverd op internationaal vlak.

  Er werden maar liefst 34 kandidaturen ingediend. De jury had het dan ook zeer moeilijk om de nominaties toe te kennen aan:

  - Van Acker Evi, zeilen (Lochristi)
  - Julie Croket, artistieke gymnastiek (Dendermonde)
  - Ilse Heylen, judo (Geraardsbergen)
  - Van der Plaetsen Thomas, atletiek (Deinze)

  De fiscale begrotingsmaatregelen: een stand van zaken. Wat is er reeds wet en wat zit nog in de pipeline? Watersportclubs en BTW.

  De fiscale begrotingsmaatregelen: een stand van zaken. Wat is er reeds wet en wat zit nog in de pipeline? Watersportclubs en BTW.

  In het bos van de begrotingen ziet men na een tijd de bomen niet meer. Onze partner BDO wilt u terug een klare kijk bezorgen over de huidige fiscale situatie. Ook bij watersportclubs en BTW wordt er tijdens dit seminarie stilgestaan. Dit doen ze tijdens hun volgend seminarie op 23 april 2012 om 19u30. Dit seminarie is trouwens volledig gratis. Inschrijven is wel verplicht omdat de plaatsen beperkt zijn.

  Meer info »

  Dynamo Project organiseert de Thema-avond vrijwilligers

  Dynamo Project organiseert de Thema-avond vrijwilligers

  Op dinsdag 27 maart 2012 organiseert het Dynamo Project voor de eerste keer dit jaar de Thema-avond vrijwilligers in Antwerpen (Berchem). Tijdens deze avond benaderen verschillende sprekers het thema "Vrijwilligers in sportclubs" vanuit diverse oogpunten. Zowel theorie als de praktische voorbeelden komen aan bod!

  Voor meer info (het programma en de inschrijving) klikt u op de gewenste datum:

  27/03/2012 te Antwerpen

  19/06/2012 te Zwijnaarde

  Watersportkampenbrochure 2012 online

  Watersportkampenbrochure 2012 online

  Bekijk de brochure watersportkampen 2012 nu ook online. Met de nieuwe uitgave willen we kandidaat watersporters ondersteunen in hun zoektocht naar watersportkampen in de clubs. Het aanbod is erg divers en we zijn ervan overtuigd dat dit een goed promotioneel instrument is om mensen de watersport te helpen ontdekken.

   

  Bekijk ze online via deze link »

  Test gratis een 490!

  Test gratis een 490!

  De 490 dag is een kosteloze kennismaking met de 490 onder begeleiding van een ervaren trainers. De dag is bedoeld voor zowel beginners als ervaren zeilers. De boten zijn beschikbaar met of zonder stuurman. De 490 dag is een organisatie van de 490 klasse www.490.be en de Vlaamse Yachting Federatie. Voor meer informatie: an@vyf.be of info490@telenet.be
  Wanneer? 1 juli 2012
  Plaats? RYCB Antwerpen

  Website »

  Nieuwe website www.sail-comm.be

  Nieuwe website www.sail-comm.be

  Op deze Nederlanstalige website is zeilnieuws uit de Benelux en de wereld te vinden.

  Om de bezoeker optimaal te kunnen informeren over de zeilsport is er nu ook een rubriek "Clubnieuws". Hier kunt u, als watersportclub, ook uw nieuws aan de wereld vertellen.

  Hoe gaat dit tewerk?

  Indien u graag iets naar de buitenwereld brengt kunt u ons uw artikel of nieuwsfeit per email doorsturen.

  Het is ook mogelijk, mits uw toestemming, dat wij zelf uw clubnieuws publiceren, gebaseerd op de informatie in jullie newsletters of op jullie website.

  Welke informatie kunt u op www.sail-comm.be plaatsen?

  - Zeilnieuws

  - Clubnieuws

  - Agendapunten

  - Oproepen (vacatures, vrijwilligers,...)

  -...

  Deze dienst is uiteraard volledig GRATIS! 

  Website »

  Bijdrage VYF 2012

  Bijdrage VYF 2012

  Zoals beslist door de Algemene Vergadering dd. 18/03/2008 wordt de bijdrage jaarlijks geïndexeerd. Bijkomend besliste de Algemene Vergadering dd. 26/03/2011 om de jaarlijkse bijdrage met 1 € te verhogen.
  Om de clubs nu reeds de mogelijkheid te bieden hun facturatie voor het komend jaar aan te passen kunnen wij u bevestigen dat het de VYF bijdrage voor 2012 op 12.00 € wordt bepaald. Uiteraard staan wij steeds tot uw dienst voor verdere inlichtingen hierover.

  Nieuwe VYF Partner: Immo Eecke

  Nieuwe VYF Partner: Immo Eecke

  Voor het jaar 2012 heeft VYF een partnership afgesloten met Immo Eecke.
  Immo Eecke is al sinds 1896 actief in de immobilënsector te Nieuwpoort.
  De zaakvoerder Dhr. Vanexem Marc is een gedegen watersporter en hij en zijn team helpen u als watersporten dan ook graag verder met uw vragen voor verhuur of verkoop te Nieuwpoort.

  Ga naar de website van Immo Eecke »

  Forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwilligers - Nieuwe bedragen 2012

  Forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwilligers - Nieuwe bedragen 2012

  Het maximale bedrag van de forfaitaire onkostenvergoeding dat aan vrijwilligers mag toegekend worden, is voor 2012 vastgelegd op: 31,44 euro per dag, 1.257,51 euro per jaar. Zolang per vrijwilliger deze grenzen niet overschreden worden, zijn de vergoedingen niet belastbaar en niet onderworpen aan RSZ....

  Evi Van Acker pakt brons op World Cup te Miami 2012!

  Evi Van Acker pakt brons op World Cup te Miami 2012!
  Afgelopen zaterdag 28 januari werd de medal race gevaren op de Rolex Miami OCR. Evi Van Acker stond voor de start van deze laatste race 3de. Na een spannende race waarin ze 4de eindigde, kwam ze in de totaalstand 3 puntjes tekort voor de 2de plek. In de eindstand werd de Chinese Lijia Xu eerste en de Nederlandse Marit Bouwmeester tweede.

   

  Alle info en resultaten »

  Neerlegging jaarrekening 2012

  Neerlegging jaarrekening 2012

  Grote VZW's moeten elk jaar hun jaarrekening neerleggen bij de Nationale Bank.
  De kosten voor de neerlegging in 2012 bedragen:
  a) Indien de documenten langs elektronische weg in de vorm van een gestructureerd databestand worden neergelegd: 61,40 €
  b) Indien de documenten langs elektronische weg in een PDF bestand worden neergelegd: 111,60 €
  c) Indien de documenten op papier worden neergelegd: 117,10 €
  d) Bij een verbetering van de stukken: 61,40 €

  Evi Van Acker wint Vlaams Sportjuweel

  Evi Van Acker wint Vlaams Sportjuweel

  Zeilster Evi Van Acker is de laureate van het Vlaams Sportjuweel 2011. Deze prijs van de de Vlaamse Gemeenschap, wordt toegekend aan een Vlaamse sporter die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot. De prijs kan maar één keer in een carrière gewonnen worden.
  Proficiat Evi!!!

  Herbekijk de uitreiking op sporza.be »

  Watersportkampenbrochure 2012

  Watersportkampenbrochure 2012

  Ook dit jaar gaan VYF en VVW Recrea een gezamenlijke brochure sportkampen uitbrengen.

  De uitgifte van de voorbije gezamenlijke brochure bleek alvast een groot succes, waardoor de VYF en VVW Recrea deze promotie voor de watersport wensen te herhalen.

  Met de nieuwe uitgave willen we kandidaat watersporters ondersteunen in hun zoektocht naar watersportkampen in de clubs. Het aanbod is erg divers en we zijn ervan overtuigd dat dit een goed promotioneel instrument is om mensen de watersport te helpen ontdekken.

  De brochure is gratis te verkrijgen vanaf de Belgian Boat Show (11-13&17-19 februari).

   

  Meer info »

  VYF Labels 2012

  VYF Labels 2012

  Op 14 december 2012 vond de vergadering VYF Labels plaats, hierbij waren 17 clubs aanwezig. Tijdens de vergadering werden de aanpassingen naar 2012 toegelicht. Deze zijn terug te vinden op de website. Daarnaast werd de inschrijvingsprocedure uitgelegd. Het inschrijven verloopt via een eenvoudig inschrijvingsformulier op de website  en kan tot 31 december 2011.
  Na deze vergadering was er voor de eerste keer een diploma- en subsidie-uitreiking voor de clubs die het label erkende jeugd zeil/surf-school en/of erkende jeugd trainingsclub behaalden in 2011.

  Bekijk hier de foto's »

  Antwerprace 2012

  Antwerprace 2012

  Noteer nu reeds de datum van de 25ste Huysman Antwerprace 2012: 13 oktober 2012.

  Evi Van Acker behaalt zilver op het WK zeilen

  Evi Van Acker behaalt zilver op het WK zeilen

  Na een bloedstollende medalrace behaalde Evi de zilveren plak op WK Laser radial te Perth. Bloedstollend omdat ze in deze laatste race op een sterke manier van een achtste naar een eerste plek terugvocht. Hiermee was ze tot op 1 minuut voor het einde virtueel wereldkampioen; maar een strafrondje besliste er anders over. Twee boten glipten haar nog voorbij, waardoor ze uiteindelijk op 4 punten van de wereldtitel strandde.

  Evi, vanuit de VYF van harte gefeliciteerd met deze sterke prestatie, we weten zeker dat het beste nog moet komen! Hiermee heeft Evi Van Acker uiteraard haar selectie voor de Olympische Spelen beet.

  foto Daniel Carson

  Lees alles details op Evi’s website »